Magyar gazdaság

Az Ab-hoz fordul vegyipari szakszervezet a vasárnapi pótlék ügyében

Alkotmánybírósághoz és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul a vegyipari szakszervezet a vasárnapi pótlék ügyében. A VDSZ közleménye szerint súlyos megkülönböztetéshez vezet a legújabb döntés, miszerint a kereskedelmi alkalmazottak a négy adventi, plusz egy választható vasárnapi nyitva tartás idejére 100 százalékos pótlékot kapnak, míg mások, akik rendszeresen dolgoznak ezen a pihenőnapon, csak a felére jogosultak.

"Súlyosan sérti az egyenlő bánásmód elvét és alkotmányosan is aggályos a vasárnapi pótlékkal kapcsolatos döntés, miszerint 100 százalékot kaphatnak azok a kereskedelmi alkalmazottak, akik a törvény által engedélyezett négy adventi, plusz egy szabadon választott vasárnapi nyitva tartás idejére, miközben ennek mindössze a felére jogosultak azok, akik egész évben szolgálatban vannak a hétvégi pihenőnapon" - szögezi le közleményben a vegyipari szakszervezet. A VDSZ működési területén tízezrek dolgoznak vasárnaponként is, 50 százalékos pótlékért.

A szervezet elnöke, Székely Tamás aki a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke is egyben hangsúlyozza: nem a kereskedőktől sajnálják a teljes pótlékot, hanem azt tartják igazságtalannak, hogy mások ennek csak a felét kapják.

A szakszervezet tiltakozik a megkülönböztetés ellen, s hogy ezt megakadályozza, az Alkotmánybírósághoz, valamint az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul.  A VDSZ elvárja, hogy a kormány ne tegyen különbséget a vasárnap dolgozók között, s az egyenlő bánásmód elve alapján a vasárnapi pótlék mértéke is egyenlően 100 százalék legyen.

vasárnapi zárvatartás VDSZ
Kapcsolódó cikkek