BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az áfacsökkentés segített a tartóknak

Amennyiben az Európai Bizottság is elfogadja a magyar terveket, összesen 300 milliárd forintnyi uniós forrást kaphat az élelmiszerfeldolgozás az évtized végéig tartó uniós ciklusban – mondta el Zsigó Róbert tegnap a Magyar Húsiparosok Szövetsége által rendezett hagyományos húsvéti sajtóeseményén. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára hozzátette: a magyar kormány szándékai szerint 200 milliárdot a vidékfejlesztési forrásokból, 100 milliárdot pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által kezelt gazdaságfejlesztési forrásokból kaphat az élelmiszeripar. Zsigó Róbert hangsúlyozta: ezek a számok a magyar kormány szándékait tükrözik, végleges brüsszeli döntésről még nincs szó.

A helyettes államtitkár szerint, amennyiben azonban ezeket a támogatási terveket végre tudják hajtani, a ciklus végére az ágazat jövedelmezősége a nulla körüli szintről 4-5 százalékra nőhet, és 10-15 ezer munkahely jöhet létre a fejlesztéseknek köszönhetően.

Zsigó Róbert ugyanakkor elismerte: az élelmiszeripar a leginkább tőkeszegény ágazat, ebben a rendszerváltás utáni privatizáció, a kereskedelmi láncok árpolitikája és a hitelhez jutás nehézségei is szerepet játszanak. Ez utóbbi, vagyis a forrásszűke miatt a hazai feldolgozók technológiai lemaradásban vannak a nyugati versenytársakhoz képest, ez csökkenő hatékonyságot és a versenyképesség fokozatos elvesztését eredményezi. A helyettes államtitkár szerint ezért is elengedhetetlen az ágazat támogatása.

A meghirdetett támogatási keretszámok nem állnak rendelkezésre a hazai húsipar meghatározó cégei számára – figyelmeztetett ugyanakkor Éder Tamás. A Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke emlékeztetett: ha a kormány szándéka meg is valósul, a vidékfejlesztési források a kisebb, a gazdaságfejlesztési források pedig a közepes vállalkozásoknak szólnak, félő ezért, hogy a nagyobb, sokakat foglalkoztató cégek nem tudnak fejleszteni.

Éder Tamás ugyanakkor pozitív fejleményekről is beszámolt: a koca állatjóléti támogatás bevezetésének jelentős pozitív hatása lesz a kocatartókra. Az elnök szerint továbbá a statisztikákból látszik: elindult a fehéredés folyamata azon a területen, ahol megvalósult az áfacsökkentés. Vélhetően az 5 százalékra csökkent forgalmi adó hatására tavaly 8 százalékkal nőtt a levágott sertések száma, és meghaladta a 4 millió darabot. Az áfacsökkentés mellett ebben szerepet játszottak az elmúlt 5-6 év fejlesztései és támogatásai is – tette hozzá. Éder Tamás „döbbenetesnek” nevezte azt is, hogy az élősertés-behozatal negyedével csökkent tavaly – ez valószínűleg a papíron utaztatás visszaszorulásának köszönhető-

Figyelemreméltó ugyanakkor, hogy bár a vágás és a sertéshús fogyasztása is nőtt, közben a feldolgozás 10 százalékkal csökkent. Ennek okait csak találgatni lehet, de valószínűleg a vágásban korábban tevékenykedő csalók a feldolgozásban lettek érdekeltek. „mindez jól jelzi, hogy ahol az áfacsökkentés megvalósult, ott a fehéredés folyamata is elindult” – tette hozzá Éder Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.