Magyar gazdaság

Kuba csökkentheti tetemes államadósságát

A kormányhitelezőket tömörítő úgynevezett Párizsi Klub vezetője Havannában kubai kormányzati illetékesekkel tárgyalt, sok évvel azután, hogy a szervezet és Kuba között megszakadt a kapcsolat.

A Párizsi Klub elnöke, Bruno Bezard szerint Kuba adóssága a 15 kormányhitelezővel szemben 15-16 milliárd dollár, Havanna Franciaországnak tartozik a legtöbbel. Az illetékes azt mondta, hogy a tárgyalások újrakezdésének első szakaszában pontosan tisztázni kell a kubai nagyságát minden érintett állammal szemben.

Bruno Bezard szerint a következő hetekben a számokat egyeztetik, majd a következő hetekben, vagy hónapokban jön az érdemi munka: tárgyalás az adóssághegy jövőjéről.

Kuba az elmúlt négy évben már átütemezte adósságát Kínával, a japán kereskedelmi hitelezőkkel, Mexikóval és Oroszországgal szemben. Amennyiben Havannának sikerülne megállapodnia a Párizsi Klubbal, az akár adósságának a csökkenésével is járhat, javíthatja a szigetország jó hírét a pénzpiacokon és Kuba akár kötvénykibocsátást is végrehajthat.

Havanna Kuba államadósság Párizsi Klub
Kapcsolódó cikkek