Magyar gazdaság

Egyre távolabb kerül a deflációs veszélytől Németország

Második hónapja nőtt áprilisban a német a szövetségi statisztikai hivatal tegnap közzétett előzetes adatai szerint: éves összevetésben 0,4 százalékkal emelkedett a ráta a márciusi 0,3 százalék után. Az eurózóna legnagyobb gazdasága így megint eggyel távolabb került a deflációs gödörtől – hangsúlyozták az első kommentárok –, még akkor is, ha a hó/hó adat 0,1 százalékos mínuszt mutatott. Januárban még 0,4 százalékkal csökkent az év/éves német infláció, akkor ez nagy lökést adott a gazdaságélénkítési törekvéseknek. Az Európai Központi Bank (EKB) által különös figyelemmel kísért maginfláció áprilisban 0,3 százalék lett a márciusi 0,1 százalék után.

Piaci szereplők véleménye szerint kezd érvényesülni az március elején beindított havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programjának hatása, ezt támasztja alá az is, hogy az EKB legutóbbi jelentése szerint márciusban három éve először bővült az eurózónában a magánszektor hitelezése. Az euró/dollár tegnap a három hete nem látott 1,1014-es szintre erősödött, a tízéves német hozama pedig 0,25 százalékig ment, 2013 decembere óta a legnagyobb napi emelkedéssel. Az Európában irányadó papír hozama április elején még 0,05 százalék volt, és félő volt, hogy negatívba fordul.

Az ötéves német kötvények tegnapi aukcióján nem sikerült eladni a tervezett 4 milliárd eurós mennyiséget, ami a Reuters kommentárja szerint azt mutatja, hogy a korábban elsősorban a biztonságot kereső befektetők mindinkább kezdenek elfordulni az alacsony hozamú eszközöktől.

Németország Árindex
Kapcsolódó cikkek