Magyar gazdaság

KDNP: az Európai Néppárt támogatja a családi csődvédelmet

Elfogadta a KDNP családi csődvédelemről szóló javaslatát brüsszeli ülésén az Európai Néppárt szociális bizottsága - közölte a kisebbik kormánypárt kedden az MTI-vel.

A közleményben jelezték: a testület egyhangúlag támogatta a magyar kereszténydemokrata határozattervezetet, hogy a tagpártok vegyék át egymástól a magáncsőd szabályozások jó gyakorlatait. A néppárti szakbizottság támogatta a KDNP javaslatát arról is, hogy az Európai Parlament és a Bizottság is tűzze napirendre a családok csődvédelmének kérdését és ösztönözze a tagállamokat a jól működő magáncsődvédelmi modellek átültetésére, így a készülő magyar családi csődvédelmi törvény átvételére is.

Az Európai Unióban évente közel 200 ezren élnek a magáncsődeljárások adta biztonsággal, ezt növelheti a magyar szabályozás és a KDNP javaslata a családi csődvédelmi intézmények európai uniós kiterjesztésére - rögzítette a kisebbik kormánypárt közleményében.

Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke egy előző heti lapinterjúban azt mondta: a KDNP családi csődvédelemről szóló javaslata szerint akár 50 százalékkal is csökkenhet az adóssága annak, aki részt vesz a konstrukcióban, amely önkéntes alapon működne, ugyanakkor a kirendelt csődbiztosok megtilthatnák például a nagyobb kiadásokat és elrendelhetnék az autó vagy a nyaraló eladását. A 2016-tól élő törvénytervezet szerint a csődbiztosok bizonyos időközönként személyesen is felkeresik az adósokat és ellenőrzik, hogy nem költekeznek-e túl.

Rétvári Bence elmondta: az önkéntes alapon működő csődvédelmi rendszerben a lejárt tartozással rendelkező adósok csődbiztos bevonásával és a pénzintézetekkel együttműködve ütemezhetik át a tartozást, az igénylést követően a kirendelt csődbiztos segít racionalizálni a családi kiadásokat, egyben ellenőrzi, hogy az adósok nem költekeznek-e túl.

A csődbiztos előírhatja a nyaraló vagy az autó eladását, a nyaralás lemondását, de abba már nem szólhatna bele, hogy a család milyen élelmiszert vásárol.

A Magyar Bankszövetség az MTI megkeresésére megerősítette: a magáncsődről folyamatos szakmai egyeztetés zajlik a Magyar Bankszövetség bevonásával az érintett minisztériumok és az MNB felügyeleti területe között.

családi csődvédelem KDNP Rétvári Bence
Kapcsolódó cikkek