Magyar gazdaság

Rúgtak egyet a élelmiszerkisbolt-tulajdonosokba

A Népszabadság szerint iskolapadba kell küldeniük saját családtagjaikat az élelmiszerkisbolt-tulajdonosoknak, ha a törvény adta lehetőségekkel élve nyitva akarnak maradni vasárnap is – hívja fel a figyelmet a blokkk.com kiskereskedelmi szakmai blog. A kormányban ugyanis senkinek sem tűnt fel, hogy van egy 2007-es rendelet, amely szerint csak szakképzettséggel rendelkező munkavállaló lehet az eladó.

A Népszabadság szerint ez vonatkozik a vasárnaponként a pult mögé állított kisegítő családtagra is. Mint ismeretes, a „családok érdekében” áterőltetett vasárnapi boltbezárási törvény szerint a családi tulajdonban lévő kisboltok nyitva maradhatnak, ha ezen a napon a tulajdonos vagy a segítő családtag áll a pult mögé.

Semjén Zsolt, a missziót felvállaló KDNP elnöke nemrég a Mandiner.hu-nak ki is fejtette, hogy milyen jó, hogy ilyenkor együtt dolgozik a család. Túl azon, hogy szintén a KDNP-nek köszönhetően az élettárs nem segíthet a párjának az üzletben, a kormányoldal nem törődik azzal sem, hogy a hatályos jogszabályok szerint a segítő családtagok csak kis része élhet ezzel a lehetőséggel. 2010 óta ugyanis élelmiszerbolti eladó csak szakmai végzettséggel állítható munkába.

Az ügyben a lap érdeklődésére a terület ellenőrzésével megbízott Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál (NFH) nem árulták el, hogy 2010 óta milyen gyakran ellenőrizték az előírás betartását. Az NGM ugyanakkor – bár a konkrét mai jogi helyzet elemzésébe nem ment bele – jelezte: a rendelet az adminisztráció csökkentése céljából átdolgozás alatt van, és a tárca néhány héten belül előrukkolhat egy új rendeletverzióval. Egyelőre a tárca titka, hogy pontosan milyen változás várható, arról nem tudni, hogy bevontak volna piaci szereplőt is az ötletelésbe.

vasárnapi zárvatartás KDNP
Kapcsolódó cikkek