Ukrajna azonnal felfüggesztheti az adósságtörlesztést, ha a hitelezőkkel folytatott e heti tárgyalások zsákutcába jutnak – figyelmeztetett a Reutersnek adott interjúban az ország fő adósságtárgyalója, Vitalij Liszovenko.

Ukrajna Washingtonban egyeztet a héten a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az érintett kötvénytulajdonosi csoportok képviselőivel az IMF-program részeként elvárt adósságátrendezésről – ennek tecnhikáját a résztvevők eléggé eltérően képzelik el. Kijev azt akarja elérni, hogy az összesen mintegy 23 milliárd dollár fölött rendelkező kötvénytulajdonosok fogadjanak el egy 40 százalékos haircutot (vagyis ennyivel csökkentsék a kötvények névértékét), míg a kötvénytulajdonosok – köztük a Franklin Templeton Investments vezette csoport – a lejárati határidők meghosszabbítását, illetve a kuponkifizetések megnyirbálását tartanák elfogadhatónak.

Az egyeztetés nagyjából három hónapja zajlik, az álláspontok nem sokat közeledtek; a mostani, elvben július 3-ig tartó forduló se indult jó előjelekkel. Ukrán részről a pénzügyminiszternek kellett volna Washingtonba mennie, de Natalija Jaresko közölte, hogy csak akkor csatlakozik a tárgyalásokhoz, ha mindenki kész átütemezésről tárgyalni. A haircutot leginkább ellenző hitelezői csoport erre azzal reagált, hogy május eleje óta ott van a pénzügyminisztériumnál az a javaslatuk, amely minden IMF-feltételnek megfelel, és 16 milliárd dollárnyi könnyebbséget jelentene Ukrajnának (azt nem közölték, mennyi időre). Az IMF által összerakott, négy évre szóló, 40 milliárd dolláros mentőcsomag részeként Kijevnek 15,3 milliárd dolláros könnyítést kell elérnie adósságszolgálatában.

A törlesztés esetleges felfüggesztésére az ukrán parlament már tavasszal felhatalmazást adott a kormánynak, de ha ezt meglépik, akkor elvben hamar csődbe kerülhet az ország, hiszen a kötvénytulajdonosok azonnal visszakövetelhetik a teljes tartozást. Liszovenko szerint ennek a kockázatnak nincs nagy jelentősége Ukrajna jelenlegi helyzetében: arra a felvetésre, hogy a hitelezők lefoglalhatják az állam vagyonát, a főtárgyaló úgy reagált, sajnos nincs vagyonuk.

Az ukrán államadósság mintegy 70 milliárd dollárra rúg, ebből 40 milliárd külföldi hitelezővel szemben áll fenn. Az AFP által idézett elemzők szerint a következő két hónapban esedékes, viszonylag kicsi kamatfizetések nem okozhatnak gondot, de a szeptemberben időszerűvé váló 500 millió dollár már igen.