Magyar gazdaság

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat

Romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban júliusban a Reuters hírügynökség és a Michigan egyetem rendszeres havi felmérésének pénteken közzétett előzetes adatai szerint.

Az átfogó fogyasztói hangulatindex 93,3 pontra süllyedt a júniusi 96,1 pontról. Elemzők 97,0 pontra számítottak.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő almutató 106,0 pontra csökkent az előző havi 108,9 pontról, de így is kedvezőbb a 97,20 pontos elemzői várakozásoknál.

A felmérésnek a jövőbeli kilátások megítélésére vonatkozó mutatószáma 85,2 pontra esett a júniusi 87,8 pontról. Elemzők 87 pontot vártak.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,8 százalékra emelkedett a júniusi 2,7 százalékról, míg az öt-tízéves időtávú inflációs várakozás 2,7 százalékra nőtt az előző havi 2,6 százalékról.

Richard Curtin, a felmérés vezetője az adatokhoz fűzött értékelésében kiemelte: a fogyasztói hangulat enyhe romlása a nemzetközi események miatti aggodalmaknak tudhatóak be, amelyeket csak részben enyhítettek a kedvező amerikai munkaerőpiaci fejlemények. Júliusban már a 8. egymást követő hónapban állt 90 pont felett az átfogó fogyasztói hangulatindex. Továbbra is a fogyasztói kiadások hajtják elsősorban a gazdaságot, a legfrissebb adatok tanúsága szerint a személyes kiadások idén éves szinten 3 százalékkal növekednek.

A Reuters/Michigan hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mutató az amerikai hazai össztermék fő alkotóeleme, a lakossági fogyasztás változásának megbecsüléséhez.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében. Az indexet a Thomson Reuters hírügynökség teszi közzé és alakulását szoros figyelemmel követik az értékpapírpiacok.

USA fogyasztói index
Kapcsolódó cikkek