Magyar gazdaság

Erősödik a pénzügyi fogyasztóvédelem

Még ma lehet véleményezni azt a törvényjavaslatot, amely hétfőn jelent meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) honlapján, és számos pénzügyi törvény módosítását tartalmazza.

A jelzáloghitelekre több új fogyasztóvédelmi jellegű szabály vonatkozhat majd. A hirdetéseknek a jövőben tartalmazniuk kell a összegét, annak futamidejét, kamatát, a teljes hiteldíjmutatót (THM), a törlesztőrészletet, valamint azt is, hogy a futamidő alatt a fogyasztó összesen mennyit fizet vissza a hitelezőnek. A THM kiszámításának módját is pontosítják egy külön rendeletben.

Annak a számlának, amelyről a fogyasztó csak törleszti a jelzáloghitelt, díjmentesnek kell lennie, emellett az előtörlesztésnél a díjak megállapításakor a bank nem tehet különbséget egy lakáshitel és a szabad felhasználású jelzálogkölcsön között. Bár devizahitelből egyre kevesebb van, az az előírás is szerepel a javaslatban, hogy a nagyobb, 20 százalék feletti árfolyamváltozásokról értesíteni kell az ügyfelet.

Az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárakra vonatkozó szabályok is változhatnak. Egy új pénztártípust vezetnek be, amely az egészségpénztár és az önsegélyező pénztár hibridje lenne, és nyújthatná mindazokat a szolgáltatásokat, amelyeket eddig a két pénztár külön-külön tudott. „Szerencsésebb lett volna egy negyedik új pénztártípus, az ápolási pénztár bevezetése, Magyarországon ugyanis még nem terjedt el, hogy az időskori ápolásra takarékoskodjanak” – mondja Lukács Marianna, a Független Pénztárszövetség elnöke.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál újdonság, hogy a nyugdíjba vonult pénztártagok részkifizetést is kérhetnek a jövőben, ez lehet egyösszegű szolgáltatás vagy járadék is, a többi pénzük pedig a pénztárban maradhat, akár a tagdíjat is tovább fizethetik. Szintén új elem, hogy azoknál a kasszáknál, ahol választható portfóliós rendszer működik, a tagok több portfólió között is megoszthatják majd a megtakarításukat, a portfóliók közötti váltás díja pedig nem lehet több 2 ezer forintnál.

pénzügyi fogyasztóvédelem jelzáloghitel NGM fogyasztóvédelem
Kapcsolódó cikkek