Magyar gazdaság

Felemásra sikerült Kína gazdasági teljesítménye

Szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben csökkent az ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom viszont a vártnál jobban emelkedett Kínában.

A kínai statisztikai hivatal hétfőn kiadott jelentése szerint az ipari termelés 5,7 százalékkal növekedett éves összehasonlításban, miközben elemzők 6,0 százalékos bővülést vártak az augusztusi 6,1 százalék után.

Az állóeszköz-beruházás, a világ második legnagyobb gazdaságának egyik fontos motorja, 10,3 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Elemzők 10,8 százalékos növekedést vártak az első nyolc havi 10,9 százalékos emelkedés után.

A kiskereskedelmi eladások volumene éves összevetésben 10,9 százalékkal növekedett szeptemberben, szemben az elemzők 10,8 százalékos várakozásával. Augusztusban 10,8 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom.

A felemásra sikerült adatokkal egy időben közölte a kínai statisztikai hivatal, hogy az idei harmadik negyedévben éves szinten 6,9 százalékosra lassult a üteme. Ez az érték ugyan meghaladja az elemzői várakozásokat, de a legalacsonyabb a 2008 őszén kirobbant pénzügyi világválság óta. Elemzők 6,8 százalékos növekedésre számítottak az előző negyedévi 7 százalék után.

 

gazdasági mutatók ipar kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek