Magyar gazdaság

Növelheti a hiányt a terrortámadás

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette gyűlt össze tegnap Brüsszelben az eurózóna pénzügyminisztereinek csoportja. Az Eurogroupnak a tagországok 2016-os büdzsétervezeteit kellett elbírálnia; az előkészítés során kiszivárgott hírek szerint a szakértők többnyire elégedettek voltak azokkal az országokkal is, amelyek túlzottdeficit-eljárás alatt állnak (a kivétel Spanyolország lehet). Az érintettek közé tartozik Franciaország, amely már korábban közölte, hogy 2017 előtt nem fogja a 3 százaléka alá szorítani költségvetési hiányát, a párizsi terrortámadás után pedig különösen nem lesz képes erre.

Magas rangú francia tisztviselők a Reuters szerint már jelezték Brüsszelnek, hogy Franciaország valószínűleg növeli védelmi kiadásait, ezért lehet, hogy nem tudja majd a tervezett ütemben csökkenteni a deficitet. A bizottság megvitatja, hogy ezt rendkívüli körülménynek tekintse-e – közölte tegnap Jeroen Dijsselbloem, az Euro­group elnöke, hozzátéve, hogy ismeretei szerint nincs szó akkora összegről, amely strukturálisan kisiklatná a költségvetést.

Ausztria már elérte, hogy az EU figyelembe vegye a menekültekkel kapcsolatos kiadásait – mondta Hans-Jörg Schelling pénzügyminiszter. A 2016-os büdzsében egymilliárd euró szerepel e célra. Az Európai Bizottság elismerte, hogy a menekültekkel kapcsolatos kiadások rendkívüliek és előre nem láthatóak – hangsúlyozta Schelling –, amit le lehet majd vonni.

Eurogroup védelem terror
Kapcsolódó cikkek