Magyar gazdaság

A Brexit tehet keresztbe a felminősítésnek

Az lenne a nagyobb meglepetés, ha most pénteken több mint négy év után kiemelné a bóvliból az országot a Moody’s, a felminősítésnek azonban érdemi pozitív hatásai lennének.

A magyar gazdaság jobb minősítést érdemel a bóvlinál, de lehet, hogy mégsem minősíti fel az országot a Moody’s Investors Service pénteken – vélik a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők. A Fitch Ratings volt az első cég, amely visszaemelte Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába – idén májusban –, de a további felminősítések bizonytalanok.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető közgazdásza szerint jó jel, hogy a bankszektorunk kilátását pozitívra javította a Moody’s a múlt héten, amiből arra lehet következtetni, hogy megérkezhet a régóta várt felminősítés, de a Brexit bizonytalanságot okozott a világgazdaságban, így lehet, hogy kivár a hitelminősítő.

A Moody’s a múlt héten közölte, hogy a makrogazdasági folyamatok javultak, ezért felminősítheti a magyar bankokat, miután a pénzintézetek már nem küzdenek annyi problémával, mint korábban, és a bankadó is csökkent. Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza úgy véli, 50 százalék esélye van annak, hogy a Moody’s most felminősít. Ha csak a gazdasági mutatóinkat nézik, akkor a fundamentumok alapján ki kellene emelniük a bóvliból, de a felminősítés ellen szól, hogy csak tavaly novemberben változtatta stabilról pozitívra a kilátást a cég. Jellemzően pedig a kilátás javítása után egy évvel szoktak lépni a hitelminősítők. Éppen ezért a novemberi felülvizsgálat során Virovácz nagyobb esélyt ad a felminősítésnek.

„Most a Brexitet sem lehet figyelmen kívül hagyni, a jelentős bizonytalanság pedig nem kedvez a felminősítésnek” – fejtette ki az elemző, aki szerint az sem jött jól, hogy a Standard & Poor’s leminősítette az egész EU-t. Az S&P közölte, hogy Nagy-Britannia kilépési szándéka gyengíti az EU költségvetési rugalmasságát és belső politikai kohézióját. Az korábbi „AA+” szintről egy fokozattal, „AA”-ra rontotta az EU besorolását, stabil kilátást tűzve a minősítés margójára. Virovácz szerint az S&P a leginkább pesszimista a Brexit kapcsán, de ez nem is meglepő, hiszen ez a cég a legkeményebb Magyarországgal szemben is. Az S&P a közelmúltban jelezte, hogy idén nem is fog felminősíteni bennünket – emlékeztetett az ING szakértője. Németh Dávid hasonlóan érvel, szerinte a Brexit miatt annak a legnagyobb a valószínűsége, hogy a Moody’s most pénteken változatlanul hagyja a befektetési sávtól egy fokozattal elmaradó (Ba1 szintű) pozitív kilátású minősítését.

Német Dávid úgy véli, hogy kedvező hangot üthet meg a Moody’s, miután csökken az államadósság, és a szerkezete is egyre kedvezőbb. Május végén már csak az 27 százaléka volt devizában nyilvántartott tartozás, ami jóval kedvezőbb a válság utáninál, amikor az adósság fele külföldi pénznemben volt. Habár az első negyedévben váratlanul nagyot lassult a a belső fogyasztás dinamikus növekedését és a GDP-bővülés egészséges szerkezetét is kiemelheti elemzésében a hitelminősítő. Az biztos, hogy az átláthatóság növelését és a szektorális különadók csökkenését most is elvárják majd, és arra kérik a kormányt, hogy kiszámíthatóbb gazdaságpolitikai döntéseket hozzon.

Virovácz ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a politikai bizonytalanság sosem tesz jót a minősítéseknek, s idén nemcsak a Brexit, hanem az Egyesült Államokban esedékes választások is ronthatják a helyzetet. Sok elemző ugyanis úgy véli, hogy a republikánusok jelöltje, Donald Trump hatalomra kerülése káoszt hozna. „Ha egy csónakban ülünk a vihar kellős közepén, akkor nem tehetünk sokat” – mondta Virovácz, aki szerint a külpiaci sokkokkal akkor sem tudunk mit kezdeni, ha próbáljuk támogatni a növekedést, és közben tartjuk a költségvetési fegyelmet.

Jobb minősítést érdemelnénk

A CDS-felár, vagyis a csődkockázati mutatónk alapján 3-4 kategóriában feljebb kellene lennie a minősítésünknek – hangsúlyozta Virovácz Péter, az ING elemzője, hozzátéve, hogy „A” kategóriás országok is hasonló CDS-felárral rendelkeznek, mint mi. Erre azonban még sok-sok évet kell várni, s már az nagy eredmény lenne, ha mindhárom cég befektetésre ajánlaná az országot. Sokak szerint hosszú ideiig a befektetési sáv alsó lépcsőfokán maradhat az ország, miután mindhárom cég kiemeli a bóvliból az országot. Az S&P-nél ráadásul erre csak jövőre van esély.

felminősítés befektetés Moody’s
Kapcsolódó cikkek