BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogynak a letelepedési kötvények

Nem lankad a letelepedési magyar államkötvények kereslete. Augusztusban 798 darabot jegyeztek a továbbiakban Magyarországon élni vágyó külföldiek az egyenként 50 ezer euró névértékű papírokból – közölte a Világgazdasággal az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Ez alig marad el az egy hónappal korábbi 822-es volumentől, amelynél a program 2013-as elindítása óta egyszer sem volt magasabb az egyhavi értékesítés.

Mivel a magyarországi letelepedési engedélyhez 2015. január 1-jétől már legalább 300 ezer euró értékben kell jegyezni a kötvényekből (azaz fél tucat 50 ezres címletű papírt), a 798 darabos augusztusi értékesítés azt jelenti, hogy 133 külföldi vásárolt e papírból, alig néggyel kevesebb, mint júliusban. Az idén pedig összesen 559, ami 94-gyel elmarad az egy évvel korábbitól.

A kevesebb idei értékesítés miatt az államnak az idén eddig időarányosan kevesebb bevétele is származott a letelepedési kötvények eladásából, mint 2015-ben. Bár az állandó magyarországi tartózkodási engedély céljából jegyzők 2016-ban eddig összesen 167,7 millió eurót fizettek, ebből csak 152,4 millió euró (mintegy 47 milliárd forint) folyik be a költségvetésbe, a többit a kötvényekre világszerte vevőket felkutató öt közvetítő társaság kapja meg. Utóbbiak ezenfelül fejenként 45 ezer eurós kezelési költséget is elkérnek a kötvényvásárlóktól

Az ÁKK a program 2013-as elindulása óta 4580 letelepedési államkötvénycsomagot értékesített, ezeknek. Az államnak 2018–2020 között a mostani árfolyamon több mint 330 milliárd forintot kell majd törlesztenie.

Változatlan hozamok

A Népszabadság számításai szerint az állam idén júliusig 17,4 millió eurót (mai árfolyamon 5,3 milliárd forintot) bukott azon, hogy a letelepedési kötvények 2013-ban rögzített hozama ma már két és félszer magasabb a piacinál. Emiatt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Lázár János,

a Miniszterelnökséget vezető miniszter kilátásba is helyezte, hogy a kormány június végéig felülvizsgálja a letelepedési kötvények feltételeit. Erre még nem került sor.

„A letelepedési kötvény kamatozását törvény szabályozza, amit az Országgyűlés nyílt ülésen fogadott el, így annak módosítására csak ő jogosult” – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzetgazdasági Minisztérium.

a Miniszterelnökséget vezető miniszter kilátásba is helyezte, hogy a kormány június végéig felülvizsgálja a letelepedési kötvények feltételeit. Erre még nem került sor.

„A letelepedési kötvény kamatozását törvény szabályozza, amit az Országgyűlés nyílt ülésen fogadott el, így annak módosítására csak ő jogosult” – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzetgazdasági Minisztérium. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.