Magyar gazdaság

Könnyebben kedvezményezik a családokat

Könnyebb adminisztrációval, kevesebb korlátozással lehet igénybe venni a családi és a házastársi adókedvezményeket 2017-től kezdve – hívta fel a figyelmet a Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Hangsúlyozta, hogy a Nemzeti és Vámhivatal (NAV) igyekszik felhívni a figyelmet a magánszemélyek számára adózási határidőkre az idén, most pedig a fontos dátum közeleg: a munkáltatók január 10-12 környékén várják azokat a nyilatkozatokat, amelyek alapján igénybe vehetők az év közben az adókedvezmények (szakmai nyelven: az adóelőlegben is érvényesíteni lehet ezeket). Három ilyenről lehet nyilatkozni: a – főként – gyermekek után járó családi, a friss házasoknak két éven át járó házastársi és a tartós súlyos betegséggel élők (akár ilyen a cukorbetegség vagy a laktóz-érzékenység is) esetében érvényesíthető személyi kedvezmény.

Tamásné Czinege Csilla hangsúlyozta: az önbevallás rendszerében adóhatóság is csak ezekből a nyilatkozatokból értesül arról, hogy a magánszemélyek jogosultak a kedvezményre. Értsd: hiába tudja a statisztikai adatokból, hogy 46 ezer házasságkötés történt és látják, hogy a jogosultak fele élt csupán a kedvezmény lehetőségével, nincs lehetőség arra, hogy külön megkeressék azokat, akik nem érvényesítették a kedvezményt, pedig összeházasodtak. Ugyanez a helyzet egyébként a személyi kedvezmény esetében is – a jogosultaknak ezt maguknak kell jelezniük a hatóság felé a bevallás során, vagy a munkáltatónak az adóév elején. Ekkor jobban is járnak, hiszen már a fizetésüknél érvényesítik a kedvezményt, kevesebb lesz a levonás, több marad náluk már az év közben – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Családi kedvezményt 2015-re 1,1 millióan érvényesítettek az eltartottak után – az adóelőlegből azonban az első hónapokban több tízezren nem veszik igénybe az adókedvezményt, mert nem nyilatkoznak róla időben. Ez a múltban nehezebb is volt: a házastársoknak egymás munkáltatóinál is érvényesíttetni kellett a nyilatkozataikat – az idén ez a kötelezettség megszűnik. Az adminisztráció könnyítését az teszi lehetővé, hogy kötelező lesz a gyermekek adószámát is ráírni a papírokra (így már a NAV maga össze tudja fésülni a jogosultságokat). Tamásné Czinege Csilla kiemelte, hogy a hatóság az elmúlt időszakban 380 ezer adóazonosító jelet képzett meg és küldött ki minden 25 év alatti számára, ami lehetővé teszi, hogy mindenki élni tudjon a kedvezménnyel.

További könnyítést jelent a munkavállalók számára, hogy a magzatok után igénybe vett kedvezmény esetén a gyermek születésekor nem kell újra igényelni a jóváírást – ahogyan az első házasok kedvezményét igénybe vevőknél sem szűnteti meg már a jogosultságot a gyermek születése.

NAV Papír családi kedvezmény leadás
Kapcsolódó cikkek