Magyar gazdaság

Idén nem várnak kamatemelést a jegybanktól

Londoni pénzügyi elemzők szerint a márciusi magyarországi inflációról szóló, kedden ismertetett adatokból arra lehet következtetni, hogy az idén valószínűleg nem módosítja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az alapkamatot.

A Központi Statisztikai Hivatal beszámolója szerint a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal voltak magasabbak márciusban, mint egy évvel korábban. Februárban 2,9 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői az adatismertetés után közölték: véleményük szerint az adatok arra vallanak, hogy a legutóbbi inflációs gyorsulási szakasz az MNB és a piac várakozásainál egy hónappal korábban tetőzhetett.

A ház várakozása szerint az inflációs ütem az idei második negyedévben tovább lassul, elsősorban az olajárak esése, az üzemanyagok jövedéki adójának áprilistól érvényes csökkentése és az energiahordozók árában érvényesülő bázishatások átfordulása miatt. A JP Morgan elemzői a második negyedéven 2,5-3 százalékos, 2018-ban 3 százalékhoz közeli inflációs ütemekkel számolnak.

Elemzői vélemények infláció kamatemelés
Kapcsolódó cikkek