Magyar gazdaság

Még az élen járunk az elvonásban

Nem csoda, hogy a kormány csökkenteni igyekszik a munkát terhelő adók mértékét, hiszen a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss kutatása szerint Magyarországon az egyik legmagasabb a foglalkoztatást terhelő elvonások mértéke.

Az OECD országok közül nálunk a harmadik legmagasabb a bérekre rakódó terhek mértéke a gyermektelen munkavállalóknál, a teljes munkaerőköltség 48,2 százalékát tette ki 2016-ban, ennél csak Németországban (49,4 százalék) és Belgiumban (54) magasabb. Szorosan utánunk Franciaország következik, 48,1 százalékos terheléssel. Vagyis továbbra is igaz, hogy egy forint nettó fizetésre csaknem ugyanennyi és járulék rakódik Magyarországon. ( Összesen 59-féle adót fizetünk be.)

 [caption id="" align="aligncenter" width="640"]Kép: Pixabay Kép: Pixabay[/caption]

Az OECD-országok közül Chile (7 százalék), Új-Zéland (17,9) és Mexikó (20,1) büszkélkedhet a legalacsonyabb terheléssel. Egy év alatt 35 országból 20-ban növekedtek az adók, 14-ben csökkentek, egyben, Chilében pedig változatlan maradt. Jelentős adóemelést Görögországban hajtottak végre, több mint 1 százalékpontosan, a legnagyobb adócsökkentőnek viszont Ausztria (mínusz 2,47 százalékpont) és Belgium (mínusz 1,32) bizonyult tavaly a munkát terhelő adók csökkentése miatt. Magyarország is a top adócsökkentők között szerepel, épp a 3. helyen, 0,8 százalékpontos vágással, de ez még nem volt elég ahhoz, hogy lekerüljön az elvonási lista dobogójáról.

Jobb helyzetben a gyermeket nevelők

Ha az egykeresős és gyermekes családokat vizsgáljuk, akkor Magyarország viszont már nincs a legnagyobb adóztatók között. Ha csak az egyik szülőnek van állása egy kétgyermekes családban, akkor 33,7 százalékos az adóterhelési arány hazánkban, ami a 11. helyezést jelentette. Itt csak Franciaországban mértek 40 százalékos szintet, minden más országban alacsonyabb. A családokat számos ország igyekszik támogatni, Ausztria, Portugália és Belgium a három legnagyobb adócsökkentő tavaly, ha a kétgyermekes családokat vizsgáljuk, Magyarország a negyedik lett, 1,6 százalékpontos vágással.

Az alacsony keresetűek (akik az átlagkereset kétharmadát viszik haza) adóztatásában azonban Magyarország minden más tagállamot megelőz. Az egykulcsos adórendszer – amely nem biztosít semmilyen kedvezményt az alacsony keresetűeknek – miatt az átlagossal megegyező, 48,2 százalékos terheléssel szembesülnek a kevés pénzt keresők. Ennél még a két második legnagyobb, a belga 47,5 vagy a német 45,3 százalékos szint is alacsonyabb.

Nálunk jobban járnak a jobban keresők

Az átlagnál kétharmaddal többet keresők adóztatása viszont már nem kiugró nálunk. Mivel rájuk sem vonatkozik semmilyen eltérő szabály Magyarországon, így a 48,2 százalékos szintünk nem számít kiugrónak, hiszen számos országban dívik a progresszív adóztatás, emiatt a magas jövedelműeknél Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Svédországban, és Németországban is meghaladja az 50 százalékot az elvonás.

A következő években az adóék csökkenésre lehet számítani Magyarországon, hiszen a kormány tavaly döntött egy járulékcsökkentési programról, amely több százalékponttal mérsékelheti az adóéket, így minden bizonnyal a gyermektelen háztartások esetében nem leszünk már dobogó helyen az adóztatás tekintetében, persze ehhez az is kell, hogy a többi ország ne csökkentse gyorsabb ütemben a terheket. Az alacsony keresetűek adóztatása azonban minden bizonnyal így is a legmagasabbak között marad.

adóteher járulékcsökkentés adózás családi adókedvezmény OECD
Kapcsolódó cikkek