BUX 43,057.61
+0.18%
BUMIX 3,816.63
+0.10%
CETOP20 1,817.1
0.00%
OTP 9,090
+1.11%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
0.00%
-1.14%
+3.23%
ZWACK 17,200
-1.15%
0.00%
ANY 1,545
-0.64%
RABA 1,170
+2.63%
-0.98%
+1.25%
0.00%
0.00%
+1.33%
+5.26%
-0.26%
0.00%
+0.25%
OTT1 149.2
0.00%
-0.45%
MOL 2,834
-0.98%
DELTA 38.05
-0.39%
ALTEO 2,990
-0.33%
0.00%
-0.11%
0.00%
0.00%
+0.13%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-1.57%
0.00%
0.00%
SunDell 45,600
0.00%
+1.01%
0.00%
+2.07%
-14.09%
-0.37%
-1.33%
GOPD 12,400
0.00%
OXOTH 3,280
-6.29%
-1.40%
NAP 1,230
0.00%
0.00%
-5.35%
Forrás
RND Solutions
Magyar gazdaság

Magasabb áron kínálják a hazai szamócát

Tíznapos késéssel indult a magyar termesztésű szamóca szezonja, és az árak is a tavalyi szint fölött vannak.

Nagy károkat okoztak a tavaszi fagyok a szamócaültetvényekben, ezért az agrárkamara becslése szerint a tavalyi mennyiséghez képest országosan mintegy 30 százalékkal kevesebbet szüretelhetnek idén a termelők. Regionálisan azonban nagyok lehetnek a különbségek. Benedek László nagyrédei ültetvényén például a húsvét utáni mínusz 4 fokban az első virágok fagytak el, de elérte őket a május 12-i, a mátrai borvidéken hatalmas pusztítást végző jégeső is. A potenciális termés 50-60 százalékát tudják idén betakarítani – mondta a kertészmérnök a Világgazdaságnak. A legnagyobb kárt az első virágzásban tudja okozni a fagy, mivel az abból származó gyümölcsök méretéhez képest a második virágzásból már csak 20-25 százalékkal kisebb gyümölcsök teremnek, és a későbbi virágzásoknál csak egyre jobban csökken a méret.

A terméskiesés meglátszik az árakon is. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) múlt hét végén lezárt adatai szerint a szamóca belföldi termelői ára a 14–20. hetek átlagában kilónként 1938 forint volt, 23 százalékkal magasabb az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest. Mivel a magyar szabadföldi szamóca a szokásos május 10-15. helyett csak a napokban jelent meg a piacon, az AKI adatai a fóliás, illetve üvegházi termésre vonatkoznak. De az elmúlt napok piaci árai is azt mutatják, hogy a tavalyinál lényegesen magasabb áron kínálják az árusok a szamócát.

Fotós: Laufer László

Benedek László szerint ugyanakkor megzavarja a magyar fogyasztókat, hogy sok út menti árus több hete hazai eperként árulja az importgyümölcsöt, amelynek a minősége messze elmarad a hazaiétól. A magyar termelők ugyanis esküsznek arra, hogy a nagy távolságról szállított importszamóca a különféle kezelések és a nem optimális érési állapotban történő betakarítás miatt beltartalomban és ízben is lényegesen gyengébb a friss magyar epernél.

Magyarországon 800 hektáron termesztenek szamócát, ennek körülbelül a fele üvegházi és fólia alatti, fele pedig szabadföldi termesztésből kerül piacra. Az agrárkamara közlése szerint átlagos körülmények között 8-10 ezer tonna terem. (Ettől némileg eltérnek a KSH adatai, amelyek szerint az utóbbi években 5,1 és 6,4 ezer tonna közötti volt a termés.) A szamócaimport az elmúlt években általában 3 ezer tonna körül alakult, elsősorban spanyol és görög gyümölcs érkezett az országba – ennek 70 százaléka áprilisban és májusban.

Szótár

A szamócát a köznyelv epernek vagy földiepernek nevezi, pedig az eper fán terem, termése fehér vagy fekete, és rendszertanilag is eltérő a besorolása.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek