Magyar gazdaság

Felrázták a piacokat a választások

Hónapok óta nem mért szintre estek a francia és olasz kötvényhozamok a parlamenti, illetve helyhatósági választások első eredményei után. Nagy-Britanniában viszont folytatódik a bizonytalanság.

Felpezsdült a piac a hétvégi politikai események hatására. Franciaországban és Olaszországban csökkent a bizonytalanság, ami a kötvényhozamok csökkenését eredményezte, Nagy-Britanniában viszont fokozódott a feszültség, ami a font gyengüléséhez vezetett. A brit deviza árfolyama hétfő délelőtt majdnem fél százalékkal csökkent, és megközelítette a pénteki, két hónapos mélypontot, a befektetők ugyanis aggódnak amiatt, hogy milyen hatása lesz az egyébként is lassuló gazdaságra annak, hogy meggyengült Theresa May kormánya.

A brit üzleti bizalom meredeken esik a fejlemények miatt. A legnagyobb brit vállalatvezetői szövetség, az Institute of Directors hétfőn hozta nyilvánosságra legújabb felmérésének az eredményét, ami azt mutatja, hogy május óta 34 százalékkal csökkent a bizalmi index. A megkérdezettek üzletembereknek csupán a 20 százaléka optimista a gazdaság következő 12 hónapját illetően, 57 százalék viszont semleges vagy nagyon pesszimista, így a „nettó bizalomindex” mínusz 37 százalékon áll a májusi mínusz 3-hoz képest.

A felmérésből az is kiderül, hogy az üzletemberek nem látnak gyors megoldást a politikai helyzetre, viszont úgy vélik, hogy egy újabb választás – amelyet a toryk előtt immár 6 százalékkal vezető Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn szorgalmaz – negatív hatással lenne a gazdaságra. A megkérdezettek azt szeretnék, ha Nagy-Britannia minél előbb megállapodna az Európai Unióval a kilépésig tartó átmeneti időszakról, és tisztázódna az országban dolgozó uniós állampolgárok státusza.

A kialakult helyzet egyelőre azzal fenyeget, hogy a vállalatok még inkább visszafogják a beruházásaikat, amelyek egyébként is parkolópályán vannak a tavalyi Brexit-népszavazás óta. A brit fogyasztók is óvatosabbakká váltak már a sokkoló eredménnyel járó választás előtt – derült ki a Visa szintén hétfőn nyilvánosságra hozott beszámolójából. Eszerint májusban a brit háztartások majdnem négy év óta először csökkentették a kiadásaikat.

A gazdaság számára ugyanakkor bizonyos szempontból jó is, hogy Theresa May elveszítette a többségét a parlamentben. A kormányfőnek ugyanis így nincs meg a támogatottsága (még a saját pártján belül sem) a kemény Brexithez, és van rá remény, hogy Nagy-Britannia az egységes piac és a vámunió tagja maradjon.

Megnyugtató hírek Franciaországból és Olaszországból

Franciaországból és Olaszországból viszont a piacokat megnyugtató hírek érkeztek. Emmanuel Macron francia elnök pártja az első forduló eredményei alapján a képviselői helyek háromnegyedét szerezheti meg a parlamentben. Mivel az ellenzék gyakorlatilag szétesett, Macronnak így minden esélye meglesz arra, hogy végrehajtsa a beígért üzletbarát reformokat.

Ami Olaszországot illeti, súlyos vereséget szenvedett a populista Öt Csillag Mozgalom a szintén vasárnap rendezett helyhatósági választásokon, jelöltjei egyetlen nagyvárosban sem jutottak be a második fordulóba. Ez jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy a párt jövőre a parlament legerősebb ereje legyen, egyúttal újabb jele annak, hogy háttérbe szorul a populizmus és elitellenesség Európában.

A két választás kimenetele reményt ad arra, hogy az eurozóna két legnagyobb gazdaság stabil marad, ami nem csupán az érintettek, hanem a perifériás piacok számára is jó hír. Ha ehhez hozzávesszük az erős gazdasági növekedést és az arra utaló jeleket, hogy az Európai Központi Bank (EKB) nem siet a masszív monetáris stimulus visszavonásával, akkor kedvezőnek tűnnek a kilátások a kötvénypiac számára – mondta a Reutersnek Peter Schaffrik, az RBC globális makrostratégája.

A megnyugvás jele, hogy a tízéves olasz államkötvények hozama 8 bázisponttal 2,01 százalékra csökkent, ami január vége óta a legalacsonyabb szint, és 175 bázispontra szűkült az olló a német bundokhoz képest, ami a legkisebb május vége óta és majdnem 30 bázisponttal alacsonyabb a szerdainál.

A hozamok múlt pénteken az év legnagyobb esését könyvelhették el a hírre, hogy kútba esett a választási reform, amelyben korábban megállapodott a négy legnagyobb olasz párt, így gyakorlatilag nem maradt esély arra, hogy előrehozott választásokat rendezzenek.

A tízéves portugál államkötvény hozama hétfőn 2,97 százalékra, kilenc hónapos mélypontra esett, a spanyolé 1,39 százalékra csökkent, ami január óta a legalacsonyabb.

A francia kötvények jobban teljesítettek, mint magasabbra értékelt euróövezeti riválisaik: a tízéves papírok hozama 5 bázisponttal a hét hónapos mélypontot jelentő 0,6 százalékra zuhant, a német bundhoz képest a különbség a pénteki 39 bázispontról 35-re csökkent. Az S&P Global Ratings utalt is arra, hogy valószínűleg emeli a francia és az eurozóna gazdasági növekedési kilátásait.

Theresa May Emmanuel Macron Beppe Grillo hard Brexit
Kapcsolódó cikkek