Magyar gazdaság

Indul a nagy végkiárusítás Brazíliában

Hatalmas kiárusításba kezd a brazil kormány, hogy növelje bevételeit, lendületet adjon a gazdaságnak és korszerűsítse az infrastruktúrát.

A brazil kormány tervei szerint első körben 57 szövetségi tulajdonban lévő nagyvállalatot kínálnak eladásra vagy hasznosításra, s ezekért 44 milliárd real, mai árfolyamon 14 milliárd dollár bevételre számítanak. A listán tizennégy repülőtér, tizenegy magasfeszültségű távvezeték-hálózat, tizenöt kikötő és két autópálya-üzemeltető társaság mellett a portugálok által 1694-ben alapított brazil nemzeti pénzverde is szerepel. A vállalatokat változatos formában adják magánkézbe, lesz a magántőkét a beruházásokba (a hosszú távú üzemeltetés fejében) bevonó PPP-konstrukció, egyszerű vagyoneladás és koncesszióba adás is. A lényeg, hogy a magántőke segítségével fejlesztések, korszerűsítések induljanak az infrastruktúrában.

A repülőterek közül a riói Santos Dumont és a belföldi forgalmat kiszolgáló Sao Pauló-i Congonhas üzemeltetésére pályázatot írnak ki. Utóbbi évi 21 milliós utasforgalmával a második legnagyobb brazil reptérnek számít. A többi légikikötőt is az aukción legmagasabb árat kínáló társaság üzemeltetheti majd. A Sao Pauló-i nemzetközi repülőtérben (Guarulhos) és a rióiban (Ga­leao) lévő kisebbségi részesedésükön is túladnak. A távvezeték-társaságokra decemberben írják ki az aukciókat – tudta meg a The Rio Times. A kikötők és a sztrádaüzemeltetők koncessziós pályázatainak meghirdetése a jövő évre marad. Kell is a pénz, hiszen a költségvetési hiány gyors ütemű emelkedését meg kell állítani. A múlt héten a brazil kormány az idei hiánycélt 139-ről 159 milliárd realra (50,5 milliárd dollár) emelte, miközben az állami kiadások további lefaragására tett ígéretet.

A Sao Pauló-i repülőtérben lévő részesedését is eladná az állam, hogy csökkentse a hiányt.
Forrás: AFP

Az a 6,3 milliárd dollár is a deficit csökkentéséhez járulna hozzá, amelyet a fenti csomagból kimaradó Eletrobrasért kapnának. A legnagyobb brazil energetikai társaságban az államnak közvetlenül 40,98, a helyi fejlesztési bankon (BNDES) keresztül további 18,72 százaléka van. Hogy ebből mennyit adnak el, az még kérdés, de maga a hír megjelenése eufóriát váltott ki a Sao Pauló-i tőzsdén, az Eletrobras árfolyama közel 40 százalékkal erősödött a héten. Annyi biztos, hogy az atomerőművek állami kézben maradnak és a paraguayi–brazil határon fekvő, közös üzemeltetésű, monumentális látványt nyújtó Itaipú vízerőmű is – írja az AFP. A terveket élesen bírálta Dilma Rousseff, a hivatalából tavaly felmentett elnök, a családi ékszer elkótyavetyélésével vádolva Michel Temer kormányát.

Az egyik lehetséges vevő, a francia Engie konszern brazil leányvállalatának elnöke, Eduardo Sattamini szerint a szakma helyett a pénzintézetek rúghatnak majd labdába a privatizációkor, hisz az állam megtartja magának a vétójogot az aranyrészvény révén, ezzel korlátozza a befektetők mozgásterét. Sattamini tudja, mit beszél, mivel maga az Engie – korábbi nevén GDF Suez – is állami befolyás alatt áll, igaz, már csak 33 százalék erejéig. Henrique Meirelles energiaminiszter szerint még finomítanak a pályázati feltételeken. Minas Gerais állam négy nagy vízerőművének lejár a koncessziója, ezek megújításától 3,5 milliárd dollárt remél a kormány.

Hátravan még a 64 százalékban állami tulajdonú nemzeti olajtársaság, a Petrobras kiskereskedelmi üzletága, a BR Distribuidora leválasztása és tőzsdére vitele, ami novemberre várható és Dél-Amerika idei legnagyobb IPO-ja lehet. A Reuters híre szerint a jegyzés a Citigroup vezetésével folyik majd, s a BRD 30-35 százalékát érinti. A papírokkal Sao Paulóban és New Yorkban lehet majd kereskedni.

végkiárusítás Brazília
Kapcsolódó cikkek