Magyar gazdaság

Rekordokban lubickolnak a fürdők

Helyenként több száz százalékkal is megnőtt a budapesti strandok forgalma a rendkívüli augusztusi hőségben.

Kiemelkedően alakult a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által üzemeltetett tizenegy fővárosi fürdő forgalma augusztus első felében, a strandok mellett az állandó fürdőkben is sok volt a látogató. A rendkívül meleg napokon és a folyamatos hőségriadók idején egyes strandokra bő tíz éve nem látott tömegek érkeztek. A frissen felújított és kibővített Palatinuson például a tavaly augusztus 1–16. között mért forgalomhoz képest az idei azonos napokon 243 százalékos volt a növekedés, míg az ugyancsak megújult Paskálban 211 százalékos.

A Dagály vendégkörének nagy része a zuglói strandfürdőbe pártolt át. Azt mégis csak részben magyarázza a hőség, hogy a pünkösdfürdői strand 347 százalékos, a csillaghegyi pedig bő 300 százalékos augusztusi látogatószám-emelkedésről számolhat be. A másik ok az lehet – mondta el Czinege Szilvia, a BGYH Zrt. értékesítési és marketingigazgatója a Világgazdaságnak –, hogy e strandok a jegyárait szándékosan alacsonyan tartják, hogy a veszélyes bányatavak helyett többen válasszák a megfizethető és biztonságos fürdőket. A csillaghegyi strand most épülő, új része jövőre lesz kész, 2018 elején pedig indul a pesterzsébeti fürdő felújítása.

A sokmilliárdos fürdőberuházások révén új élményelemekkel, egységekkel, játszóterekkel bővül a fürdők és strandok kínálata, így azok még növelhetik is látogatóik számát. Sőt – mint a Palatinus és a Paskál példája mutatja – télen is nyitva tarthatnak kinti és benti medencékkel.

„A Palatinus gyönyörű számokat ér el, augusztus 5-én például több mint nyolcezer vendéget fogadott, erre már tíz éve nem volt példa” – mondta Czinege Szilvia. A kiemelkedően jó nyárként feljegyzett 2015-ös szezonban is 7400 fővel érte el a margitszigeti strand a látogatói csúcsot. 2015 augusztusában 57 ezren váltottak oda jegyet, míg az idei augusztus ugyanazon időszakában 65 ezren. A Palatinus az idei első augusztusi héten több mint 40 ezer látogatót fogadott, tavaly az egész hónapban 50 ezret.

A hivatalos strandszezon szeptember 3-án zárul. A 11 fővárosi egység közül már csak a római és a pünkösdfürdői strand hidegvíz-bázisú, így ezek zárnak a legkorábban. Jó idő esetén a többinek még a kültéri medencéit is sokan használhatják egy meleg őszön is. Kedvező időjárás-előrejelzés esetén a fürdőüzemeltető cég akár meg is hosszabbíthatja a strandok nyitvatartását.

„Budapest növekvő vendégforgalmával nő a gyógyfürdők forgalma is” – mondta az értékesítési igazgató. A Széchenyiben

4 százalékkal, a Lukácsban 28 százalékkal, a Gellértben 20 százalékkal, a Rudasban 14 százalékkal több vendég járt augusztus első felében, mint egy éve, a külföldi látogatók számának markáns növekedésének köszönhetően.

 

 

Széchenyi fürdő rudas Palatinus Gellért Lukács Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. rekord
Kapcsolódó cikkek