Magyar gazdaság

Béremelésen keresztül vezet az út a bürokráciacsökkentéshez

Idén év elejétől további változások léptek életbe, a kormányhivatalok 16 ezer kormánytisztviselői jogviszonya alakult át állami tisztviselőire, amitől 36 ezer főnek változott január 1-jén az illetménye.

Az állampolgárokhoz közeli, hatékony és költségtakarékos közigazgatás olyan közszolgálatra alapozható, amelynek tagjai a munkájukkal egy egész életen át a közjót, polgártársaikat szolgálják, amelyben minden tisztviselő a legjobb tudása szerint látja el a feladatát, az állampolgárok ügyeit méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi – olvasható a bő egy éve elfogadott, állami tisztviselőkről szóló törvény preambulumában. A jogszabály célja, hogy modern, a szolgáltató állam kereteibe illeszkedő, teljesítményalapú bürokráciát hozzon létre, ez ugyanis hatékonyabban tudja kiszolgálni a lakosságot, és a hatékonyság növelésének köszönhetően tere nyílhat a létszámcsökkentésnek is.

A törvény nyomán első körben 197 járásban 17 ezer dolgozó munkaviszonya alakult át: míg korábban köztisztviselői jogviszonyuk volt, addig mostanra állami szolgálati jogviszony keretein belül dolgozhatnak. Ezzel párhuzamosan változott az előmeneteli és illetményrendszer is, bevezették a részben teljesítményalapú, rugalmas bérezést.

Idén év elejétől további változások léptek életbe, a kormányhivatalok 16 ezer kormánytisztviselői jogviszonya alakult át állami tisztviselőire. Ezt a státust egyébként a járási hivatali dolgozók is megkapták, ezzel 36 ezer főt érintett a január 1-jén életbe lépő illetményváltozás. A legnagyobb béremelésnek a középfokú végzettségű általános ügyintézők és ügyintézők körében volt tapasztalható, ők átlagosan 45, illetve 56 százalékkal többet vihetnek haza. Emellett a felsőfokú ügyintézők 15 százalékának is nőtt a bére, és a vezetők is átlagosan 5 százalékkal magasabb keresetnek örülhetnek év eleje óta. Nemcsak az illetményrendszer változik, az előmenetel és a képzés is átalakul az új életpályamodellnek köszönhetően.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával

kormányhivatalok Életpályamodell béremelés
Kapcsolódó cikkek