Magyar gazdaság

A stratégiai tartalékhoz nyúlnak a Harvey miatt

Ez az első alkalom 2012 óta, hogy az 1970-es években létrehozott, jelenleg 679 millió hordónyi stratégiai tartalékhoz nyúlnak.

Az Egyesült Államok energetikai minisztériuma csütörtökön bejelentette, hogy felszabadít 500 ezer hordó olajat a stratégiai tartalékból, mert a Harvey nevű trópusi vihar zavarokat okoz a feldolgozásban és a szállításban, emiatt emelkednek az üzemanyagárak. Ez az első alkalom 2012 óta, hogy az 1970-es években létrehozott, jelenleg 679 millió hordónyi stratégiai tartalékhoz nyúlnak.

A Reuters beszámolója szerint az első szállítmányt a louisianai Lake Charles finomítójába küldik, amelyet nem érintett a vihar. Az üzemanyagárak csütörtök reggel ismét emelkedni kezdtek az Egyesült Államokban, miután az ország legnagyobb szállítórendszerét tulajdonló Colonial Pipeline bejelentette, lezárja az északkeletre vezető főbb vezetékeket, mert nincs sem áram a szivattyúállomásokon, sem feldolgozott termék a finomítókból. A Colonial normális üzemmenetben naponta több mint 3 millió hordó üzemanyagot szállít. Az üzemanyagárak egy hét alatt több mint 10 centtel, gallononként átlagosan 2,45 dollárra nőttek országszerte.

A vihar okozta esőzések és áradások nem csupán az olajiparban okoztak fennakadásokat Texasban és Louisianában, két robbanás történt csütörtök hajnalban egy

Houston környéki vegyi üzemben. A tulajdonos, a párizsi székhelyű Arkema előre figyelmeztetett a robbanásveszélyre, a környékről három kilométeres körzetben mindenkit kitelepítettek, de tíz seriffhelyettes kórházba került a füst belélegzése miatt.

USA Texas harvey
Kapcsolódó cikkek