Magyar gazdaság

Szabadulnak brit cégeiktől a külföldiek

Tizenöt év után most először váltak nettó eladóvá a külföldi befektetők, ami a Reuters szerint megerősíti a Brexit körüli aggodalmakat.

A külföldi tulajdonosok 3,8 milliárd font értékben adtak el brit vállalatokat április és június között, miközben csak 2,9 milliárd font értékben vásároltak – derült ki a londoni statisztikai hivatal adataiból. Tizenöt év után most először váltak nettó eladóvá a külföldi befektetők, ami a Reuters szerint megerősíti a Brexit körüli aggodalmakat.

Ezek között voltak jelentős üzletek is, a Bank of America például a második negyedévben 1,9 milliárd fontért adta el a Lloyds bankcsoportnak hitelkártyaegységét, az MBNA-t. Összességében 70-ről 44-re esett vissza a külföldiek által megszerzett brit vállalatok száma, ami a legkevesebb 2015 harmadik negyedéve óta. A brit vállalatok külföldi cégvásárlásai ezzel ellentétben jelentősen emelkedtek április és június között, és összértékben elérték a 18,3 milliárd fontot – igaz, ez nagyrészt egyetlen üzletnek köszönhető, amelynek során a Reckitt Benckiser 16,6 milliárd fontot fizetett a Mead Johnson Nutrition amerikai csecsemőtápszer-gyártóért.

Brexit külföldiek cégek
Kapcsolódó cikkek