Magyar gazdaság

Milliárdok a koraszülöttek ellátására

Harmadára mérséklődött 1990 óta a csecsemőhalandóság Magyarországon.

Magyarországon huszonhét koraszülöttcentrum van, ezek finanszírozása a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK) 2016-ban 6,4 milliárd forintba került, ami magában foglalja a fekvőbeteg-ellátás költségét és a gyógyszerköltségeket is – közölte a Világgazdasággal a NEAK. Hazánkban tavaly 5600 koraszülött babát láttak el perinatális intenzív centrumokban (PIC).

Forrás: MTI / Vajda János

Az utóbbi időszakban 2014-ben volt a legmagasabb a PIC-es babák száma, akkor 5836 koraszülött került babaintenzívre. Magyarországon évente 95 ezer újszülött jön világra, közülük minden tizedik koraszülött. Az intenzív centrumokban 526 ágyon biztosítják az újszülöttek ellátását – közölte az egészségbiztosító.

Az elmúlt években ötmilliárd forintos fejlesztés történt a koraszülöttosztályokon.

A konvergenciarégiókban tizenhat intézmény összesen 2,8 milliárd forint támogatást nyert el, műszerbeszerzések révén az ország huszonegy PIC-osztálya újult meg. Az intenzív neonatológiai osztályok korszerű lélegeztetőkészülékeket, inkubátorokat, multifunkciós betegőrző monitorokat és perinatális diagnosztikai készülékeket szerezhettek be.

A legtöbb pénzt, közel 400 millió forintot, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház kapta. Emellett a Széchenyi 2020 program keretében legutóbb három évre szóló, 1,2 milliárd forintnyi támogatást kapott a pályázat, amelyben koraszülöttek és családjuk számára alakítanak ki mentorházakat és mentorhálózatot a dél-alföldi régióban.

A Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján november végén épp a Koraszülött Világnapon adtak át egy úgynevezett laktációs helyiséget, ahol az anyák le tudják fejni a tejüket, így anyatejhez jutnak a koraszülöttek is. Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak, és a 2500 grammos súlyt el nem érő újszülöttek is koraszülöttek. A csecsemőhalandóság 2016-ban Magyarországon minden korábbinál alacsonyabb volt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1990-ben ezer élve születésnél tizenhét csecsemőhalál történt, a tavalyi évre ez ötre csökkent. Tavaly kevesebb mint kétszáz csecsemő életéért küzdöttek hiába az orvosok, 2014-ben e szám még kétszázötven volt – közölte a NEAK.

Rendkívüli támogatás két budapesti kórháznak

A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak 200, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet pedig 125 millió forint rendkívüli támogatást kap – jelentette be Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár. A Jahn Ferenc kórház

a sürgősségi betegellátás fejlesztésére használhatja a forrásokat, a Szent János kórház pedig fűtéskorszerűsítésre. Utóbbit már az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) is támogatta 130 millió forinttal a vis maior alapból. Az ÁEEK-nak évente 5,5 milliárd forint áll rendelkezésére a rendkívüli helyzetek kezelésére.

 

NEAK koraszülöttek egészségügy pic
Kapcsolódó cikkek