Magyar gazdaság

Puigdemont nem sétál spanyol csapdába

A volt katalán elnök, Carles Puigdemont a kampányidőszak kedvéért sem kockáztat, inkább Belgiumban marad az európai elfogatóparancs eltörlése után is.

Carles Puigdemont Belgiumban marad azt követően is, hogy visszavonta az európai elfogatóparancsot ellene és a szintén Brüsszelben tartózkodó volt kormánytagok ellen a spanyol legfelsőbb bíróság kedden – számolt be a spanyol El Mundo. A döntést Puigdemont ügyvédje, Paul Bekaert azzal indokolta, hogy

Spanyolországban érvényben maradt az elfogatóparancs.

Ezzel eldőlt, hogy a december 21-re kitűzött regionális választások előtti kampányidőszakban, amely hivatalosan kedden kezdődött el, két kulcsszereplő is távolról követi az eseményeket. Puigdemont mellett Oriol Junqueras volt elnökhelyettes sem vállalhat aktív szerepet pártja, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) kampányában, mivel előzetes letartóztatásban maradt. Az előzetes közvélemény-kutatások alapján ez egyelőre nem hátráltatta az ERC-t, a jelenlegi állás szerint ők szerezhetik meg a legtöbb szavazatot. Puigdemont pártja, a PdeCat pedig közben a harmadik helyre csúszott vissza.

Carles Puigdemont
Forrás: MTI

Katalóniában elveszíthetik a parlamenti többséget a függetlenségpártiak, miután a Metroscopia kutatása szerint a katalánoknak már csak a 24 százaléka tart ki a függetlenedés mellett, a régió lakosainak 71 százaléka inkább azt szeretné, ha a katalán és spanyol politikusok tárgyalóasztalhoz ülnének, és megállapodnának a közös folytatásról. Ennek ellenére a Londonba látogató Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt tüntetők várták a Downing Streeten, akik szabadságot követeltek a politikai foglyoknak, illetve „Katalán Köztársaság” feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

https://www.vg.hu/kozelet/puigdemont-szerint-puccsot-kovettek-el-ellene-671937/

Mariano Rajoy Carles Puigdemont katalán
Kapcsolódó cikkek