Magyar gazdaság

Részben leállt a kormányzat működése

Megmerevedtek az álláspontok, ennek ellenére a hét végén is folytatódott az egyeztetés az amerikai kormányzat működésének finanszírozását átmenetileg biztosító törvényről.

Költségvetés hiányában pénteken éjféltől leállt az amerikai kormányzat működése. Bár előre sejteni lehetett, hogy nem sikerül határidőre megegyezni az átmeneti finanszírozásról, a piacokat azonban ez nem rendítette meg. Erősödéssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A Dow Jones indexe 53,71 ponttal, 0,21 százalékkal, az S&P 500-as mutatója 12,28 ponttal, 0,44 százalékkal emelkedett.

Forrás: AFP

A republikánusok és a demokraták egymást okolják a kudarcért. A demokraták ragaszkodnak hozzá, hogy bármilyen rövid távú megállapodást összekössenek az illegális bevándorló szüleikkel gyermekként az Egyesült Államokba érkezett és ott felnőtt, mintegy 700-800 ezer fiatalnak védelmet nyújtó, úgynevezett DACA-program folytatásával. A demokraták hajlandók lettek volna kompromisszumot kötni, és a DACA érdekében beleegyezni a mexikói határnál építendő fal finanszírozásába. Erről Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője másfél órán keresztül tárgyalt pénteken a Fehér Házban. A republikánusok és Donald Trump elnök viszont nem hajlandó addig tárgyalni a bevándorlásról, amíg a kormányzat működését nem finanszírozzák.

A bevándorlási politika miatt nincs az Egyesült Államoknak költségvetése, holott október 1-jén megkezdődött az új költségvetési év. Azóta három ideiglenes finanszírozást biztosító törvényt fogadott el a kongresszus. A kormányzat leállása azt jelenti, hogy a nem létfontosságú hivatalok dolgozóit kényszerszabadságra küldik, vagy fizetés nélkül kell dolgozniuk. Ilyen legutóbb 2013-ban történt, akkor 16 napra állt le a munka, 850 ezer szövetségi dolgozót küldtek kényszerszabadságra, és összesen 6,6 millió munkanap esett ki. A létfontosságú intézményekben – például a rendfenntartó erőknél – továbbra is dolgoznak, némelyiknél fizetés nélkül.

Az igazságügyi minisztérium 115 ezer munkatársa közül körülbelül 95 ezren változatlanul bejárnak majd a munkahelyükre, a szövetségi bíróságok és a legfelsóbb bíróság három hétig működhet tovább finanszírozás nélkül. Ha elhúzódik a válság, akkor kényszerszabadságra kell küldeni az Értékpapír- és Tőzsdebizottság munkatársait is, mert bár a testület a beszedett díjakból és illetékekből finanszírozza magát, a költségvetését a kongresszus biztosítja. A Határidős Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Bizottság azonban kénytelen volt azonnal kényszerszabadságra küldeni a munkatársainak 95 százalékát, csak pénzpiaci vészhelyzet esetén tudnak néhányat újra behívni. A Fehér Ház 1715 dolgozója közül több mint ezernek kell otthon maradnia. Az amerikai adóhivatal 2013-ban a dolgozóinak 90 százalékát küldte haza, emiatt mintegy 4 milliárd dollárnyi adó-visszatérítést csak késedelmesen tudtak utalni.

A védelmi minisztérium közölte, hogy a hajók és a tengeralattjárók egyelőre a tengeren maradnak, a légierő folytatja a harcot a Közel-Keleten, Afrikában és Dél-Ázsiában a terroristák ellen, a helyzet azonban változhat. A szegény rétegek egészségügyi ellátásáról gondoskodó Medicaid és az időseket segítő Medicare tevékenységére nincs jelentős hatással a leállás, az egészségügyi minisztérium azonban dolgozóinak a felét, közel 41 ezer embert kényszerszabadságra küld. A veteránügyi minisztériumot nem érinti a leállás, a veteránok járadékait is utalják, és nem zárnak be a minisztériumhoz tartozó kórházak. Az energetikai minisztérium működésében sem lesznek zavarok, mert a tárca hitelkerete több évre elegendő. Az viszont elképzelhető, hogy Trump nem utazhat el a davosi Világgazdasági Fórumra, ahol a tervek szerint pénteken mondana beszédet.

az amerikai kormány finanszírozása kormányzat Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek