Magyar gazdaság

Nem változtak januárban a világpiaci élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete által nyomon követett öt alapvető élelmiszer árindex 169,5 pont lett, ugyanúgy mint decemberben.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett öt alapvető élelmiszer árindex 169,5 pont lett, ugyanúgy mint decemberben. Tavaly januárban az index magasabban, 173,8 ponton állt.

A múlt hónapban a szemes termékek és az olajos magvak áremelkedését ellensúlyozta a húsfélék, a tejtermékek és a cukor árának a csökkenése.

Fotós: Kallus György

Tavaly átlagosan 8,2 százalékkal nőttek az élelmiszerárak a világban. A legnagyobb áremelkedést a tejtermékeknél jegyezték fel, 31,5 százalékot. A húsárak 9 százalékkal nőttek, a szemes termékek ára 3,2 százalékkal, az olajos magvaké pedig 3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. Az általános trenddel ellentétesen mozgott a cukorár, amely tavaly 11,2 százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva.

A FAO csütörtökön közölt előrejelzése szerint

idén rekordszintű, 2,64 milliárd tonna lesz a globális gabonatermés, 1,3 százalékkal múlja felül a tavalyit, amihez különösen hozzájárul, hogy több kukorica terem Kínában, Mexikóban és az Európai Unióban.

élelmiszer árindex ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete élelmiszerárak
Kapcsolódó cikkek