Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett öt alapvető élelmiszer árindex 169,5 pont lett, ugyanúgy mint decemberben. Tavaly januárban az index magasabban, 173,8 ponton állt.
A múlt hónapban a szemes termékek és az olajos magvak áremelkedését ellensúlyozta a húsfélék, a tejtermékek és a cukor árának a csökkenése.
Tavaly átlagosan 8,2 százalékkal nőttek az élelmiszerárak a világban. A legnagyobb áremelkedést a tejtermékeknél jegyezték fel, 31,5 százalékot. A húsárak 9 százalékkal nőttek, a szemes termékek ára 3,2 százalékkal, az olajos magvaké pedig 3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. Az általános trenddel ellentétesen mozgott a cukorár, amely tavaly 11,2 százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva.
A FAO csütörtökön közölt előrejelzése szerint
idén rekordszintű, 2,64 milliárd tonna lesz a globális gabonatermés, 1,3 százalékkal múlja felül a tavalyit, amihez különösen hozzájárul, hogy több kukorica terem Kínában, Mexikóban és az Európai Unióban.