Magyar gazdaság

Alacsony bérek, magas törlesztők

A Nomura elemzői szerint az ausztrál gazdaság jó úton halad, még a relatíve alacsony bérnyomás ellenére is.

Vélhetőleg egész évben a kitűzött, 2 százalékos cél alatt marad az – áll az ausztrál jegybank legutóbbi kamatdöntő üléséről tegnap kiadott jegyzőkönyvben. E szerint a jegybank az alacsony bérnyomásra és a kiskereskedelemben zajló erős versenyre fogja a pénzromlás alacsony ütemét. Az éves bázisú infláció 1,9 százalék volt az utolsó negyedévben, a maginfláció pedig 1,8 százalék. A szervezet ugyanakkor elégedett a gazdasági teljesítménnyel, a munkaerőpiac szűkülésével és a támogató világgazdasági környezettel.

Az ausztrál dollár a publikálás után minimálisan gyengült amerikai társához képest, a tízéves ausztrál államkötvény hozama 2 bázispontot emelkedett. A devizaárfolyammal is ki van békülve a központi bank. Úgy vélték, hogy annak erősödése gátolná a fenntartható és kiszámítható gazdasági bővülést.

Az ausztrál lakosság nyakig úszik a lakáshitelekben
Forrás: AFP

Az éves bázisú béremelkedés a tavalyi utolsó negyedévben 2,1 százalékos lett, ez enyhe emelkedés a megelőző 2 százalékhoz képest, de még mindig nem az a szint, amelyet a jegybank elegendő bérnyomásnak tart. A jegybank szerint hiába az 5,5 százalékos 2018. decemberig még nem fogy el a szabad munkaerő. Az év végéig a mozgósíthatja a tartalékokat, így csak jövőre jelenhet meg az érdemi bérnyomás, amely inflációs nyomást eredményezhet. Arról nincs információ, hogy az ausztrál kormány tervezne-e béremelést az idén, de korábban Philip Lowe jegybankelnök már sürgette a szakszervezeteket, hogy harcoljanak ki magunknak magasabb fizetéseket.

Az 1,5 százalékos alapkamat későbbi emelése a hozzá kötött kamatozású lakáshiteleknél probléma lehet egyes törlesztőknek, ám a nemzetgazdaságnak nem – áll a jegyzőkönyvben, amelyben elismerik, hogy a lakáshitelek súlya alatt nyögő lakosság folyamatos törlesztése okozhat némi bizonytalanságot. Addig is az alacsony alapkamat támogatja a gazdasági bővülést és a hitelállomány leépítését.

A Nomura elemzői szerint az ausztrál gazdaság jó úton halad, még a relatíve alacsony bérnyomás ellenére is. Idézik Scott Morrison pénzügyminisztert, akinek ugyan nincs ráhatása az alapkamatra, de azt mondta: valószínűtlen, hogy hazája jegybankja követné a Fedet a szigorítás útján. Ezzel az elemzők is egyetértenek.

Ausztrália jegymank monetáris politika
Kapcsolódó cikkek