Magyar gazdaság

Feltalálók munkáját ismerték el

A nemzeti ünnephez kapcsolódóan átadták a Jedlik Ányos-díjakat Budapesten. Az elismerés a kimagasló feltalálói tevékenységért, a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásságért jár – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

Az idei díjazottak között területük kiváló szakemberei, fejlesztő-feltaláló, vegyészmérnök, orvos, agrármérnök és tudománytörténész található – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

A Jedlik Ányos-díj 2018. évi kitüntetettjei:

  • Juhász Márton – A Now Technologies Zrt. alapítója, fejlesztő, feltaláló. A mozgáskorlátozottaknak nyújt segítséget a feltaláló fejlesztése, a GyroSet, kerekesszék-irányító rendszer. Segítségével a nyaktól lefelé mozgásképtelen emberek a fejük mozgatásával tudják vezérelni a közlekedésüket, illetve a kommunikációjukat.
  • Dr. Kemény Lajos – Egyetemi tanár, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika vezetője. Tudományos munkássága a bőr immunrendszerére, a gyulladásos bőrbetegségek patogenézisére, a fotodermatológiára irányul. Közel száz kutatási és ipari projekt megvalósítója.
  • Dr. Láng László – Okleveles agrármérnök, mezőgazdasági genetikai szakmérnök, mezőgazdaságtudományi doktor és kandidátus. Az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetében dolgozik. Közreműködésével nemesített búzafajtákat termelik az ország búza vetésterületének több mint 50 százalékán.
  • Dr. Volk Balázs – Okleveles vegyészmérnök, az EGIS Gyógyszergyár hatóanyagfejlesztési igazgatója, szakterülete az originális és a generikus gyógyszerkutatás. Kiváló kutató, jelentős szabadalmi portfólióval: 52 darab PCT bejelentés társfeltalálója, 51 darab magyar bejelentés társfeltalálója, amelyek közül 19 darab megadott szabadalom, 20 darab bejelentése folyamatban. Az EU országaiban, Japánban és az USA-ban is vannak szabadalmai.
  • A Honoris causa (tiszteletbeli) Jedlik Ányos-díj kitüntetettje:

    Dr. Gazda István – A BME korábbi adjunktusa, az ELTE BTK volt tudományos főmunkatársaként a modern fizika tantárgy tanára, a fizikatörténet kutatója.

     

    kutató Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala iparjogvédelem Jedlik Ányos-díj feltaláló
    Kapcsolódó cikkek