Magyar gazdaság

Korlátozza a növekedést a munkaerőhiány

Észszerűsíteni kellene a közszférában, a felszabaduló munkaerő pedig a versenyszférában találhatná meg a számítását – mondta a Világgazdaság kérdésére Ürmössy Gergely. Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője úgy látja: a közfoglalkoztatásra szánt jelentős állami forrásokat oktatásra, képzésre kellene fordítani, hogy a több mint 160 ezer érintett versenyképes tudással gazdagodjon, s így megtalálja helyét az elsődleges munkaerőpiacon.

Ez év januárjában a munkáltatók összesen 24,6 ezer üres álláshelyet jelentettek be, ezek 42,9 százalékához támogatást igényeltek. A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén megyére, Budapestre és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére összpontosult, e területeken létesítették az állások 33,3 százalékát. Idén januárban 101,9 ezer álláslehetőség volt, amelyből a zárónapon 72,3 ezer maradt betöltetlen. Ebből csaknem 20 ezer Budapesten van – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adataiból.

A vendéglátásban sincs elég dolgozó
Forrás: MTI/Kászoni László

Tavaly januárban a foglalkoztatók összesen 29,1 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amelynek 51,6 százalékához igényeltek támogatást. Az elmúlt év első hónapjában jóval több, 118,8 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 63,3 ezer maradt betöltetlen.

Idén januárban az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 10,6 ezer volt, melynek 89,2 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott. A legnagyobb támogatott munkaerőigény-kínálata Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyének volt. Januárban az újonnan bejelentett, nem támogatott álláshelyek száma 14 ezer volt, ez az összes munkalehetőség 57,1 százaléka. A legnagyobb nem támogatott munkaerő-kereslete Budapestnek, Győr-Moson-Sopron és Zala megyének volt az NFSZ adatai szerint.

Számos cég már be sem jelenti az állami szervnek, hogy munkaerőre lenne szüksége, mivel belefásult, hogy úgysem kap megfelelő szakképzettségű dolgozót, így másként próbálja megoldani a problémát – jelezte Ürmössy Gergely. Nem kevés cégnek már korlátozza a növekedését a szakképzett munkaerő hiánya. Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy a 15–64 éves népességben, ahol kevés az öregségi nyugdíjas, 1,8 millió az inaktívak száma.

Elméletileg lenne tehát munkaerő-tartalék, ám a szakképzettség hiánya mellett több régióban, például Északkelet- vagy Délnyugat-Magyarországon egyrészt kevés a munkalehetőség, másrészt alacsony bért kínálnak a munkáért, ami nem vonzó a gazdaságilag inaktívak számára.

gazdasági növekedés álláshely munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek