Magyar gazdaság

Magasabb bérezés mellett éri csak meg a részmunkaidő

Ahhoz, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás megérje a munkavállalóknak, a béreknek is növekednie kell Csath Magdolna közgazdász szerint.

Ahhoz, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás megérje a munkavállalóknak, a béreknek is növekednie kell, a versenyszférában pedig rugalmasabbá kell tenni az környezetet – közölte Csath Magdolna közgazdász a köztelevízió szombat reggeli műsorában.

Kifejtette: 2017 negyedik negyedévéhez képest 2018 első negyedévében minimálisan csökkent a foglalkoztatottság, a jelenség elsősorban a 8 általános, vagy azt sem végzettek körében tapasztalható, nekik átképzésre van szükségük.

Elmondta, emellett a nőknél nagyobb mértékben nőtt a ezért nekik is alternatívát kell nyújtani. Mivel azonban azt is szeretnék, hogy több gyerek szülessen, rugalmasabb, rövidebb munkanapos munkát lehet kínálni nekik, amely viszont alacsonyabb bérrel jár – jelezte.

Négy és félmillió felé közelít a foglalkoztatottság

Az idei első három hónapban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 435 ezer fő volt, ami 67 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 29 ezer fővel, 178 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 3,9 százalékra csökkent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint.

 

foglalkoztatás részmunkaidó
Kapcsolódó cikkek