BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NGM: az MNB alapítványai nem tartoznak az államhoz

Az Eurostat visszavonta hétfői jelentésében az Eximbankkal kapcsolatos fenntartásait, a jegybanki alapítványokat ellenben új, kifogásolható elemként tünteti fel.

A kormány álláspontja változatlanul az, hogy az Eximbank statisztikailag nem része az államháztartásnak – válaszolta a Világgazdaság kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sajtóosztálya.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) azonban eleget tett az Eurostat kérésének, és

az adósságrátában már a külkereskedelmi cégeket támogató hitelintézet is az adatok részét képzi.

A KSH jelentése szerint a magyar államadósság aránya a 2016 végi 76 százalékról 2017 végére 73,6 százalékra csökkent, míg az államháztartás hiánya tavaly a GDP 2 százalékát tette ki – közölték lapunknak adott válaszukban.

Az Eximbank helyét az MNB-alapítványok vették át az Eurostat kifogásai között
Forrás: Vémi Zoltán

Az Eurostat a tagországok EDP-jelentéseinek felülvizsgált eredményét április 23-án publikálta. Ebben egyrészt elfogadta a magyar fél által megküldött hiány- és adósságszámokat, és visszavonta az Eximbankkal kapcsolatos fenntartását, másrészt jelezte, hogy a jegybanki alapítványokat és leányvállalataikat szintén a kormányzati szektorba kellene besorolni.

Az NGM álláspontja szerint ez teljesen abszurd, hiszen az uniós statisztikai hivatal abból indul ki, hogy mivel a kormány kontrollálja a jegybankot, a jegybank pedig az alapítványokat, ezért a jegybanki alapítványokat a kormányzati szektor részének kellene tekinteni.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.