Magyar gazdaság

Véget vet a kereskedelmi háborúnak a két nagyhatalom

Kína és az Egyesült Államok megegyezett, hogy lemondanak a kereskedelmi háborúról, és nem emelnek további vámokat - jelentette be vasárnap Pekingben Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes.

„A két fél egyetértésre jutott. Nem bocsátkozunk kereskedelmi háborúba” – húzta alá Liu, aki a kínai tárgyalódelegáció vezetője volt Washingtonban, ahol Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszterrel egyeztettek.

Forrás: AFP

Nem sokkal korábban Washingon és Peking közös közleményben tudatta, hogy megállapodás született arról, hogy intézkedéseket fognak hozni annak érdekében, hogy csökkenjen az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlegének hiánya Kínával szemben.

A közlemény arról nem szól, hogy ezzel felfüggesztik-e azoknak az amerikai vámoknak a bevezetését, mellyel 50 milliárd dollár értékű kínai árut sújtana az Egyesült Államok a jövő héttől kezdve.

Liu tudatta: Kína és az Egyesült Államok fokozza együttműködését a többi között az energia, az agrártermékek, az egészségügyi és pénzügyi szolgáltatások terén.

Kína és az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlege amerikai szempontból nézve 375 milliárd dollárt meghaladó hiányt mutatott 2017-ben; Washington 130 milliárd dollár értékben exportált Kínába, míg Kínából csaknem négyszer annyi, 506 milliárd dollár értékben érkezett az Egyesült Államokba.

Egyesült Államok kereskedelmi háború védővámok Kína
Kapcsolódó cikkek