Magyar gazdaság

„Gödöllői program” a versenyképesség növeléséért

Az Agrárkutatási és Innovációs Központ országosan tizenkét kutatóintézetet és négy gazdasági társaságot integrál, amelyek lefedik az agrárium minden területét.

Fel kell készíteni a magyar agráriumot, hogy nyitott és kész legyen az új információk befogadására, valamint meg kell újítani az agrárszakképzést és -felsőoktatást – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Gödöllőn, a minisztérium Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal (NAIK) közös rendezvényén. A tárcavezető szerint tudás nélkül nem lehet sikeres a megújuló agrárium sem. Márpedig nagy a kihívás: a becslések szerint 2050-re kilencmilliárd ember fog élni a Földön, ezért 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség.

Ki kell használni azt a szellemi potenciált, mely a magyar agrárkutató intézetekben van, ami együttműködésekkel lehetséges. Erre a NAIK nyújt kiváló példát: a különféle területekkel foglalkozó intézetek jól dolgoznak együtt, pluszenergiákat szabadítva fel.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A NAIK országosan tizenkét kutatóintézetet és négy gazdasági társaságot integrál, amelyek lefedik az agrárium minden területét – mondta Gyuricza Csaba, a központ főigazgatója. Legfontosabb kutatási területeik a precíziós gazdálkodás, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és a kedvezőtlen adottságú területek hasznosításának lehetőségei. Ismét létrehozzák az öntözési kutatóintézetet.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

agrárkutatás Gyuricza Csaba Nagy István NAIK Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ
Kapcsolódó cikkek