Magyar gazdaság

Az ÁSZ befejezte a jegybank ellenőrzését

A számvevőszék az MNB 2016-os működésének szabályszerűségét ellenőrizte. Az adatkezeléssel voltak problémák.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2016. évi működése szabályszerűségének ellenőrzését – közölte honlapján a számvevőszék. Megállapították, hogy az MNB irányítási, beszámolási és ellenőrzési rendszere szabályozottan működött 2016-ban, a jegybank gazdálkodása szabályozott és szabályszerű volt. A felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenysége elősegítette a pénzügyi közvetítőrendszer szabályszerű működését.

A jegybank működése a jogszabályi előírásoknak megfelelően működött, két szabálytalanságot azonban mégis talált az ÁSZ:

  • az MNB törvény előírása ellenére az MNB, az eljárások megszűnését követően nem gondoskodott a jogszerűen már nem kezelhető adatok megsemmisítéséről.
  • az MNB szanálási hatósági feladatai közül a szanálási tervezés előkészítésével és a szanálás végrehajtásával kapcsolatos tevékenységét szabályszerűen végezte, azonban a szanálási tervezéssel kapcsolatos tevékenysége nem volt szabályszerű.
  • Az ÁSZ jelentésében az MNB elnökének fogalmazott meg két javaslatot, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie – olvasható a számvevőszék közleményében.

    ÁSZ ellenzőrzés MNB Állami Számvevőszék jegybank
    Kapcsolódó cikkek