Magyar gazdaság

Debütál a NAV két új rendszere

Július 1-e a gazdaságfehérítés napjaként vonulhat be az adótörténelembe, ugyanis mától a nagy értékű számlák adatait éppúgy látja az adóhivatal, mint ahogy az étel- és ital-automaták forgalmát – írja közleményében a Pénzügyminisztérium.

A két intézkedés az adómorál jelentős javulása mellett hozzájárulhat ahhoz, hogy néhány éven belül Magyarországon tíz százalék alá csökkenjen az adóelkerülés mértéke.

Az minden tagállamában gondot jelent az automaták átláthatósága és megfelelő ellenőrizhetősége. Az online pénztárgép bevezetése után azonban hazánkban fenntarthatatlanná vált, hogy az automaták forgalmának ellenőrzésére jóformán még csak esély sem volt. Nem lehetett tudni mennyi árut vásárolnak az automatákból, s az sem lehetett világos, hogy pontosan fizetik-e az adójukat a gépek üzemeltetésével foglalkozó vállalkozások.

Fotó: MTI / Beliczay László

A kormány célja az új szisztéma bevezetésével az volt, hogy megvédje a szektor tisztességes vállalkozóit a bevételeltitkolást üzletvitelszerűen alkalmazó adócsalóktól.

A szektor kifehérítési folyamata még 2015-ben indult, de már az első lépésben bevezetett regisztráció is több tízmilliós pluszbevételt hozott az államkasszának, és mintegy ötezer illegálisan, az adók megfizetése nélkül működő készüléket szereltek le az üzemeltetők.

A szektor kifehérítése mára befejeződött, hiszen 2018. július 1-től csak felügyeleti egységgel ellátott automata üzemelhet.

Az adóhivatali összeköttetés önmagában is önkéntes jogkövetésre ösztönöz, hiszen minden érintett vállalkozó tudja, hogy a kockázatelemzőinek lényegében egy egyszerű lekérdezést követően kiderül, hogy a bevallásban feltüntetett bevétel megfelel-e a valóságnak.

A ma debütáló két új rendszer – az online számla, és az automaták forgalmának nyomon követése – a biztosíték arra, hogy az adóelkerülés mértéke hazánkban még tovább csökkenjen. Itt már nem a régió országaival kell versenyeznünk, hiszen az Európai Bizottság tanulmánya alapján a magyarországi becsült áfa-adórés már 2015-ben a fele volt a régiós átlagnak. Az adóelkerülés visszaszorítását célzó kormányzati intézkedések bizonyítottak: az adórés mértéke ugyanis a 2013. évi 20,9 százalékról 13,7 százalékra csökkent 2015-ben.

A jogkövető, az átállásban partnerként közreműködő vállalkozásokat azonban nem éri joghátrány, ha az általuk használt számlázó-program esetleg még nem képes az online adatszolgáltatásra – tájékoztatott Varga Mihály pénzügyminiszter.

 

NAV Pénzügyminisztérium online számla adózás automaták
Kapcsolódó cikkek