Magyar gazdaság

Felpörgetik a digitális átállást a régióban

Jövőre az okosgyártás megvalósítására a közép- és kelet-európai régióra jut a legtöbb forrás.

Az idén várhatóan 21,3 milliárd dollárt költenek majd a közép- és kelet-európai régió vállalatai a digitális átálláshoz köthető megoldásokra és szolgáltatásokra az IDC előrejelzése szerint. Ez 17 százalékos növekedést jelenthet a tavalyi értékhez képest, s a gyártócégek, illetve a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatok járnak majd élen a ráfordítások mennyiségét figyelembe véve.

Fotó: AFP

A piackutató elemzése szerint e két szegmens szereplői 5,85 milliárd dollárt szánnak a digitális átállást támogató technológiákra, ami a régió teljes ilyen jellegű kiadásának 28 százaléka. Az új megoldások bevezetésének fő célja mindkét ágazatban az okosgyártásra való átállás, és főként az anyagfelhasználás optimalizálására, az intelligens készletgazdálkodásra, valamint a működés minél magasabb szintű automatizálására fókuszálnak majd a cégek.

Jövőre az okosgyártás megvalósítására jut a régióban az összes ágazatot vizsgálva a legtöbb forrás az IDC prognózisa szerint (3,25 milliárd dollár). Ha beválik a kutatócég jóslata, idén számottevően nő a robotok alkalmazása a gyártásban a termelés intelligensebbé tételének jegyében. Ennek érdekében 1,37 milliárd dollárnyi várható Közép- és Kelet-Európában.

Az okosgyártást követi az ellátási lánc optimalizálása digitális megoldások révén, amire 1,52 milliárd dollárt fordítanak majd a térség vállalkozásai, például a szállítmányok kezelésének fejlesztésére egymilliárd dollárt költhetnek idén. A harmadik legnagyobb tételt a fogyasztók elköteleződését támogató, minden csatornára kiterjedő vásárlói élmény javítása jelenti.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

IDC okosgyártás
Kapcsolódó cikkek