Magyar gazdaság

Képes lenne a brit haderőnek szállítani az ANY

A személyes adatok kezelésére szakosodott cégek sokszor szembesülnek olyan tenderfeltételekkel, amelyek miatt nemzetbiztonsági szempontokból előnyt élveznek vagy kizárólagosságot szereznek a kiíró ország hazai vállalatai.

Három évre elosztva 10-20 millió font bevétele lesz a brit védelmi minisztérium által biometrikus személyazonosítási eszközök gyártására kiírt tender győztesének, a lehetséges pályázók közt az ANY Biztonsági Nyomda neve is felmerült. A magyar társaság szempontjából fontos, hogy elhárulni látszik a külföldi pályázók szerepvállalása elől egy, az üzletágban gyakori gátló tényező.

A személyes adatok kezelésére szakosodott cégek sokszor szembesülnek olyan tenderfeltételekkel, amelyek miatt nemzetbiztonsági szempontokból előnyt élveznek vagy kizárólagosságot szereznek a kiíró ország hazai vállalatai. A brit védelmi minisztérium pályázatán ezzel a kritériummal vélhetően most nem kell számolni – hacsak nem szakítanak az eddigi gyakorlattal –, hiszen a projekt jelenlegi beszállítója sem brit, hanem egy francia cég.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A brit védelmi minisztérium pályázati kiírásáról a múlt héten jelentek meg részletek. A mostani rendszert 2020-ban cserélik le, katonai létesítmények beléptetéséhez keresnek személyazonosító biztonsági kártyát gyártó céget. A beszállítónak többszörös biometrikus azonosítóelemek (ujjlenyomat, szem íriszképe) tárolására alkalmas kártyákat kell leszállítania, emellett az adatok kezeléséről és összehangolásáról szól a megbízás. A britek a francia Sopra Steria csoport azonosító-rendszerét használják, a céget a CAC középvállalati indexében jegyzik, a tőzsdei kapitalizációja 3,6 milliárd euró. Az ANY rendelkezik úgynevezett biztonsági minősítéssel, így jogosult a tagországok pályázatain részt venni.

Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír Zrt. részvényelemzője szerint kicsi ugyan az esélye, de nem is zárható ki, hogy az ANY egy konzorcium tagjaként, alvállalkozóként részt vegyen a brit védelmi minisztérium tenderén.

Technológiai szinten képes megfelelni az elvárásoknak a társaság, ám a stratégiai szempontok alapján némi meglepetést keltene az indulásuk, mivel a közép- és kelet-európai régióra, valamint az afrikai országokra fókuszálnak – tette hozzá. Az is a társaság sikeres pályázata ellen szól, ha a tender kiírója – adatvédelmi vagy nemzetbiztonsági szempontokból – mégis úgy dönt, hogy a megszemélyesítő kártyák legyártását brit vállalattól rendeli meg. „Mindezek alapján kevés az esély az ANY tendergyőzelmére, egy váratlan siker azonban nagymértékben megnövelné a következő évek árbevételét” – mondta az elemző.

 

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

 

ANY brit védelmi minisztérium
Kapcsolódó cikkek