Magyar gazdaság

Elégedetten fogadta a piac az új ausztrál miniszterelnököt

Aggasztó lehet, hogy a leváltott Malcolm Turnbull le akar mondani parlamenti helyéről is, ezzel pedig veszélybe kerülne a kormányzó koalíció többsége.

Az ausztrál dollár erősödött az amerikai dollárral szemben, és az irányadó ausztrál tőzsdeindex, az S&P/ASX 200 is 2,93 ponttal, 6247,33 pontra ugrott a nap végére azt követően, hogy pénteken lezárult az egyhetes kormányválság. Eldőlt, hogy Scott Morrison eddigi kincstárnok váltja Malcolm Turnbullt a miniszterelnöki poszton.

Morrison a lehető legjobb választás piaci szempontból

– nyilatkozta Annette Beacher, a szingapúri TD Securities vezető stratégája a Reuters hírügynökségnek.

Az elemzők várakozásai szerint az új miniszterelnök nem változtatja meg radikálisan a kormány eddigi gazdaságpolitikáját, Morrison legnagyobb feladata inkább az lesz, hogy helyreállítsa a Liberális Párton belüli egységet a 2019-es választások előtt. Ausztráliának 2007 óta hat miniszterelnöke volt, és egyikük sem töltötte ki megbízatását, Turnbull 2015 szeptembere óta állt az állam – és egyben a párt – élén. A liberális belső viszályokból a Munkáspárt profitálhat, a közvélemény-kutatások szerint a legnagyobb a támogatottsága a választók körében.

Scott Morrison, az új ausztrál miniszterelnök
Fotó: AFP

Az Ausztrál Nemzeti Bank (NAB) vezető közgazdásza, Ivan Coulhoun úgy látja, a konzervatívabb Morrison vezetésével nagyobb esélye lesz az újabb kormányalakításra a Liberális Pártnak, mint a másik aspiráns, Peter Dutton vezényletével lett volna. Az mindenesetre aggasztó lehet a párt számára, hogy a leváltott Turnbull le akar mondani parlamenti helyéről is, ezzel pedig veszélybe kerülne a kormányzó koalíció egymandátumos többsége a képviselőházban.

A Moody’s pénteki jelentésében közölte: a miniszterelnök-váltás nem veszélyezteti az ország államadós-besorolását.

Az ausztrál AAA besorolást alátámasztja a roppant erős gazdaság és az alacsony szintű államadósság

– nyilatkozta a hitelminősítő alelnöke, Martin Petch. Az ANZ elemzői is úgy vélik, a múlt heti politikai bonyodalmak hosszabb távon nem feltétlen rontják az üzleti bizalmat, és nem hagynak egyéb nyomot sem az ausztrál gazdaságon.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Ausztrália Ausztrál Nemzeti Bank (NAB) Scott Morrison
Kapcsolódó cikkek