Magyar gazdaság

Fékezi a növekedést a kereskedelmi háború

További lassulás jeleit mutatja a kínai gazdaság, de  a piacok viszonylagos nyugalommal fogadták a gyenge ipari termelési és kiskereskedelmi adatokat.

A vártnál kisebb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés júliusban a kínai statisztikai hivatal tegnap nyilvánosságra hozott kimutatása szerint. A kiskereskedelmi forgalom az előző havi 9 százalékos éves növekedés után az egy évvel korábbihoz képest 8,8 százalékkal bővült, miközben a piacok 9,1 százalékot vártak. Az ipari termelés a júniusival megegyező mértékben, 6 százalékkal nőtt éves bázison (az elemzők 6,3 százalékot prognosztizáltak).

Az év első hét hónapjában a tőkebefektetések növekedése is elmaradt a 6 százalékos piaci várakozásoktól és az első fél évben mért 6 százaléktól:

csupán 5,5 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva – erre az adatgyűjtés kezdete, azaz 1999 óta nem volt példa. Biztató jel viszont, hogy a magánszektor tőkebefektetései 8,8 százalékkal emelkedtek ugyanebben az időszakban az első félévi 8,4 százalék után, és ezek teszik ki a teljes kínai invesztíció 60 százalékát.

Fotó: AFP

Az ipari termelés növekedését a Reuters elemzése szerint a környezetszennyező vállalatok bezárása és a kereskedelmi háború keltette bizonytalanság magyarázza. A bizonytalanság egyre nagyobb nyomással nehezedik a kínai gazdaságra, és arra készteti a kormányzatot, hogy ösztönözze a belső fogyasztást. A legfrissebb adatok szerint azonban

a vásárlók nem hajlandók többet költeni semmiféle árucikkre a kozmetikai termékektől kezdve az élelmiszereken át a háztartási gépekig és bútorokig. Az egyelőre nem világos, hogy a vámháború készteti-e őket a visszafogottságra, mindenesetre egy felmérés eredménye azt mutatja, hogy a fogyasztók majdnem egyharmada kész bojkottálni az amerikai termékeket, és egy részük ezt már most megteszi.

A gazdaság felpörgetésében Peking a hagyományos eszközökhöz nyúlt, az út- és vasúthálózat fejlesztését irányozta elő, ennek ellenére az infrastrukturális költések növekedése 5,6 százalékra lassult január és július között az első félévi 7,3 százalékról. Bár a kínai külkereskedelemre és inflációra egyelőre nincs különösebben nagy hatással a vámháború, az alumíniumiparban már nyilvánvaló a változás: az Egyesült Államokból származó alumíniumzúzalék-import a mindkét oldalon megemelt vámok miatt 24 százalékkal eshet vissza az idén – közölte a kínai könnyűfémipari vállalatok szövetségének kutatóintézete.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

 

acélvám Kína
Kapcsolódó cikkek