Magyar gazdaság

Megingott az olasz kötvénypiac

Elszálltak az olasz államkötvényhozamok a hét végére, mert a jövő évi költségvetés tervezete nem kedvez az államadósságnak. A vállalati kötvények viszont stabilan teljesítenek, a kereskedők jobban bíznak a cégekben, mint az államban.

Rendkívül ingadozóvá vált az olasz államkötvénypiac a hét végére, a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos vita eladási hullámot váltott ki. Csütörtök estétől péntek délutánig a tízéves hozam 40 bázispontot emelkedett 3,05 százalékig, ahol június eleje, az olasz kormányválság óta nem járt. A kétéves hozam is 40 bázispontot emelkedett az 1,1 százalékos szintig, ez szintén majdnem két hónapos rekord. Később korrigáltak a hozamok, de még mindig 20-30 bázisponttal vannak a csütörtöki felett. Az árfolyamok a hét vége második felére már nőni kezdtek: vélhetően a befektetők rárepültek az olcsó eszközökre.

A kétéves papír 1 százalék fölötti hozamot hoz, ez nagyon jó beszállóár

– mondta a Reutersnek egy milánói kötvénykereskedő.

Az Eni stabil cég, a hitelpapírjaiban jobban bíznak, mint az állampapírban
Fotó: AFP

Az olasz kormány megtárgyalta a jövő évi büdzsét: a tervezet már tartalmazza az adócsökkentés első lépéseit, és elkezdi a nyugdíjreformot. Az ülés után Giovanni Tria gazdasági miniszter hiába mondta, hogy elégedett, szavai nem nyugtatták meg a piacot. A probléma ugyanis az, hogy Olaszország GDP-arányos államadóssága már így is 132 százalékos, az új büdzsé pedig tovább rontana a mutatón. Az olasz kormány tervei szerint az állami kiadásnövelést államkötvény-kibocsátásból fedezik majd.

Hiába tehát az Európai Bizottság nyomásgyakorlása, hogy a kormány inkább kiadást csökkentsen és bevételt növeljen, Olaszország, úgy tűnik, hagyná még magasabbra kúszni az adósságrátát.

Míg az olasz államkötvénypiac hullámvasúthoz hasonlított az idén, addig a vállalati kötvények stabilan teljesítenek, a hozamuk is alacsonyabb, tehát a befektetők jobban bíznak a vállalatokban, mint az államban. Az IHS Markit iBoxx Total Return indexe az olasz vállalati kötvények esetében 2 százalékot ereszkedett idén, míg a tízéves benchmark államkötvényindex több mint 3 százalékot. Persze a vállalati kötvényindex esetében azoknak a cégeknek a teljesítménye számít leginkább, amelyek stabil, fizetőképes külföldi kereslettel rendelkeznek, és nincsenek kiszolgáltatva a belső fogyasztásnak.

A Ferrari, az Enel, az Eni vagy olyan luxusmárkák, mint a Luxottica vállalati kötvényhozamai alacsonyabbak, mint az államkötvényekéi.

Az év elején még az államkötvényeket szerette jobban a piac, de a kormányválság és az a pletyka, hogy az új kormány kiléptetheti az országot az euróövezetből, négyéves csúcsra emelte a hozamokat. A JPMorgan elemzésében azt írta, hogy az államkötvények csak a politikai okokból magas CDS-felár miatt teljesítenek rosszabbul. „A legtöbb olasz nagyvállalatot angol mintára vezetik, és inkább vonatkoznak rájuk a nemzetközi, mint az olasz kereskedelmi jogi szabályok. Ráadásul a legtöbb ilyen vállalatnak mélyen diverzifikált külföldi portfóliója van, nincsenek kitéve az anyaország üzleti és gazdasági körülményeinek” – olvasható az elemzésben. Tehát míg az államkötvények ki vannak téve a politikai bizonytalanságnak, a vállalati kötvények ettől függetlenül képesek teljesíteni, ezért a piac is jobban szereti őket.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

 

kötvénypiac Olaszország ENI
Kapcsolódó cikkek