Magyar gazdaság

Mindenki érzi a szakemberhiányt

A lakosság is tisztán érzékeli már, hogy a szolgáltató szektorokban sok a hiányszakma, és jelentős a munkaerőhiány – állapítja meg egy felmérés.

A magyarok több különböző típusú szakmánál is nehéznek tartják a megfelelő szakemberek megtalálását: ide tartozik a szakorvos, a villanyszerelő, a festő-mázoló és a háztartásigép-szerelő is – derült ki a Cofidis Monitor országos reprezentatív kutatásának friss adataiból. A mindennapok során igénybe veszünk számos szolgáltatást:

a válaszadók több mint fele havonta legalább egyszer postai ügyintézést végez, egyharmaduk felkeresi háziorvosát, a lakosság 31 százaléka saját bevallása szerint legalább havonta fodrászhoz is elmegy.

Fotó: Shutterstock

Egészen másképp fest viszont a helyzet, amikor történik valami változás vagy váratlan probléma a családban. A lakosság több mint 80 százaléka úgy érzi, hiába keresi, csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem találja meg a megfelelő szaktudással rendelkező szakembert olyan esetekben, amikor szükség van egy jó szakorvosra, vagy otthon olyan gond van a világítással, amelyet csak villanyszerelő tud megoldani, netán épp felújítunk, és festő-mázoló kell sürgősen.

Budapest és vidék relációban is van némi különbség: a fővárosban élők úgy érzik, általában nehezebben jutnak hozzá bármilyen szakemberhez. A vállalati oldal is szakemberhiányról számol be – emlékeztetett a kutatás. 2018-ban az üres álláshelyek aránya a kommunikáció-pénzügy, biztosítási tevékenység-ingatlanügyletek, szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területeken 3,6 százalék, ami a 2017-es 3,2 százalékhoz képest növekedés a KSH adatai szerint.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

 

 

KSH Cofidis Hitel Monitor szakemberhiány
Kapcsolódó cikkek