Magyar gazdaság

Ezermilliárdból fejlődnek nagyvárosaink

Jövőre a megyei jogú városok és az egyéb projekt-gazdák számára kifizetett fejlesztési támogatások összege meghaladhatja az ezermilliárd forintot, amelynek kétharmadát a hazai költségvetés biztosítja.

A magyar gazdaság teljesítménye tette lehetővé, hogy a Modern városok program keretében elinduljon Magyarország eddigi legnagyobb városfejlesztési projektje, ami közel kétmillió ember életét könnyíti meg – mondta Varga Mihály a Megyei Jogú Városok Szövetségének képviselőivel és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter részvételével folytatott tárgyaláson.

2019-re a megyei jogú városok és az egyéb projekt-gazdák számára kifizetett fejlesztési támogatások összege meghaladhatja az 1000 milliárd forintot, amelynek kétharmadát a hazai költségvetés biztosítja

– emelte ki a pénzügyminiszter.

A gazdaság 4 és 5 százalék körüli növekedése jó alapot biztosít a magyar városok fejlődéséhez is, jelenleg 60 közútfejlesztési, gyorsforgalmi és kerékpárút-építési, illetve ipari park fejlesztési projekt zajlik hazánkban.

Fotó: MTI/Komka Péter

A miniszter a program eddigi eredményeiről szólva kiemelte: közel 400 kilométer út már megépült és folyamatban van további több száz kilométer hosszúságú közút megépítése, emellett 15 városban épül ipari park, ami a helyi gazdaságok erősítését szolgálja. Mint mondta,

a 23 megyei jogú város 200 lokális projektjének 80 százaléka már vagy tervezési, vagy kivitelezési szakaszban van, csak 2019-ben 135 milliárd forint érkezik a megyei jogú városokhoz.

A támogatás nagy hangsúlyt helyez a kulturális, sportcélú, a helyi lakosság komfortérzetét javító, oktatási, gazdaságélénkítő, egészségügyi-, és turisztikai beruházásokra – mondta Varga Mihály. A program életre hívásánál kiemelten fontos volt, hogy maguk a városok javasolhatták a saját fejlődési irányaikat, ami a helyi adottságokat a lehetőségekkel párosítja, így a lehető legcélzottabb fejlesztések valósulhatnak meg.

A felek a tárgyaláson áttekintették a Modern városok program előrehaladását, a fejlesztések ütemezését és az elkövetkezendő időszak végrehajtással kapcsolatos feladatait is. Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke az ülésen tájékoztatást adott a városokban folyó beruházásokról. Kiemelte, hogy a fejlesztések egy része már érezteti a hatását:

erősödnek a helyi gazdaságok, a következő években emelkedő iparűzési adóbevételekkel számolnak, mindezt növekvő foglalkoztatás és csökkenő kíséri,

ugyanakkor az építőipari kapacitások telítettsége kihívást jelent a beruházások kivitelezése során.

megyei jogú városok településfejlesztés Modern városok program Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek