Magyar gazdaság

Nyolcvanmilliárdot ad a kormány a 3-as metróra

A plusz forrás felhasználására 2019 és 2022 között kerülhet sor – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

A kormány költségvetési forrásból 80 milliárd forinttal támogatja a hármas metró felújítását – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely közölte, a plusz forrás felhasználására 2019. végén, 2020-ban és 2021-ben kerülhet sor, de akár 2022-re is átnyúlhat. A metróvonal felújításához a terveket a főváros készíti és a megvalósítás is a főváros hatáskörébe tartozik – tette hozzá.

A Metrovagonmas 222 járművet újított fel
Fotó: MW

A miniszter közölte azt is, hogy a szerdai kormányülésen – amelyen részt vett Tarlós István főpolgármester is – támogatták a fővárosi közfejlesztési tanács létrejöttét, az erről szóló megállapodást pedig szombaton írja alá Tarlós István és Orbán Viktor miniszterelnök.

Stabil alapokon áll a gazdaság

A harmadik negyedévben Magyarország gazdasági növekedése közel 5 százalékos volt, ezzel pedig Lengyelország és Írország mögött dobogós helyezést ért el – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Gulyás Gergely azt is mondta, a magyar gazdaság stabil alapokon áll, így vélhetően az év egészében is a legnagyobb gazdasági növekedésre lesz képes európai uniós államok között, és

reálisnak tűnik jövőre a 4 százalék feletti

A költségvetési hiány is alacsony, így tartható az idei 2,4 százalékos hiánycél – tette hozzá.

Jogi kérdés a volt macedón miniszterelnök menedékkérelme

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, nem kormányközi, hanem jogi kérdésnek tekinthető a volt macedón miniszterelnök menekültstátusz iránti kérelme. Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta:

a magyar állam semmilyen segítséget nem nyújtott ahhoz, hogy Nikola Gruevszki elhagyja Macedóniát.

A volt macedón kormányfő egy Macedónián kívüli magyar külképviseleten tett szándéknyilatkozatot a menedékkérelem benyújtására, majd biztonsági okokból úgy döntöttek, hogy a meghallgatására nem a tranzitzónában, hanem a Menekültügyi és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában – magyarázta. Hozzátette: ez korábbi politikai vezetők esetében általános gyakorlat.

A miniszter kulcsfontosságúnak nevezte a jó kapcsolatok ápolását Macedóniával, ezért az ügyben a külügyminiszter telefonon egyeztetett macedón kollégájával.

GDP hármas metró metrófelújítás Gulyás Gergely
Kapcsolódó cikkek