Magyar gazdaság

Az optimista prognózis volt pontosabb

A Világgazdaság elemzői konszenzusa átlagosan fél százalékponttal becsülte alá a gazdaság negyedéves bővülését.

A Világgazdaság GDP-növekedést előrejelző elemzői konszenzusai átlagosan fél százalékponttal becsülték alá a gazdasági bővülés ütemét az idei első három negyedév gyűjtése alapján. Lényeges, hogy az elemzők prognózisát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése előtt kértük el, a gyorstájékoztató óta az első negyedéves adatot 0,1 százalékponttal, a másodikat 0,3-del, míg a harmadik negyedévest 0,1 százalékponttal emelte meg a statisztikai hivatal az azóta beérkezett mutatókat is beépítve az adatokba – a végleges számokat egyébként nagyjából egy év múlva, a zárszámadás elfogadásakor ismerhetjük meg.

A legpontosabb előrejelzést Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője adta, a három prognózist átlagosan mindössze 0,27 százalékponttal becsülte alul. Ezzel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzői csapatát is felülmúlta, prognózisuk kereken 30 bázisponttal maradt el a KSH által közzétett számoktól, egyébként Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője szintén ennyivel lőtt mellé átlagosan.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az mindenesetre jól látható, hogy az előzetes várakozásokhoz képest jelentősen magasabb adatokkal találkozhattunk, és ebben csak részben játszott szerepet a később beérkezett mutatók beépítése a növekedésbe, a legoptimistább szakértők még az utólagos korrekcióval számolva is alulbecsülték a dinamizmust idén. Ez többek között annak a jelenségnek is betudható, hogy gazdasági konjunktúra idején jellemzően alulértékelik a felépített modellek a ütemét. Ezt támasztja alá az is, hogy csak két elemző – és ők is csak egy-egy alkalommal – lőtt a jelenleg ismert adat fölé.

Az idei évre a Pénzügyminisztérium (PM) 4,3 százalékos növekedéssel számolt, ám azt már a tárca szakértői is elismerik, hogy ezt várhatóan felülmúlja az idei bővülés, inkább ennek a szintje kérdéses.

A Világgazdaság legutóbbi konszenzusában a PM prognózisánál egy hajszállal magasabb, 4,4, százalékos GDP-növekedést várnak az elemzők 2018 egészére. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy az előző három negyedévben nem elhanyagolható mértékben alulbecsülték a szakértők a növekedés ütemét, aminek, mint említettük, elsősorban módszertani okai vannak. Így annak ellenére, hogy az első kilenc hónap teljesítményét már ismerjük, nem zárható ki, hogy a teljes éves adat is magasabb lesz az elemzői kilátásoknál.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

GDP prognózis növekedés elemzők
Kapcsolódó cikkek