Magyar gazdaság

Megrohanták a szállodákat a hazai turisták

Októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,8 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 9,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 12 százalékkal emelkedett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

A külföldi vendégek száma 6,5 százalékkal emelkedett októberben az előző év azonos hónapjához képest, és megközelítette a félmilliót. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,8 százalékkal nőtt, és meghaladta az 1,2 milliót. A vendégéjszakák száma a szállodákban, a panziókban és a közösségi szálláshelyeken emelkedett, az üdülőházakban és a kempingekben csökkent.

A vendégéjszakák 88 százalékát realizáló szállodákban a növekedés mértéke 1,2 százalék volt. A vendégéjszakák több mint kétharmadát a Budapest–Közép-Duna-vidék régióban töltötték a külföldiek, 1,3 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.

Fotó: Kallus György

A belföldi vendégek száma októberben 9,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, és meghaladta az 530 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma szintén jelentősen, 9,4 százalékkal nőtt, megközelítette az 1,2 milliót.

A vendégéjszakák száma a szállodákban (8,5 százalék) és a kempingekben (9,3 százalék) közel azonos mértékben, a panziókban 29 százalékkal emelkedett. A belföldi vendégek mindegyik turisztikai régióban több éjszakát töltöttek el, a bővülés mértéke Budapest–Közép-Duna-vidéken, Észak-Alföldön és Nyugat-Dunántúlon kétszámjegyű volt.

A forgalom dinamikus növekedésében szerepet játszott a rendkívül kedvező októberi időjárás, illetve a 4 napos hosszú hétvége is.

A szállodák szobakihasználtsága 3 százalékponttal, 63,2 százalékra nőtt.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 12 százalékkal (46 milliárd forintra) nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel 13 százalékkal (27 milliárd forintra) emelkedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 11 százalékkal többet, közel 1,5 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken. Ennek az összegnek a nagy része, 1,3 milliárd forint a szállodákban realizálódott.

Fotó: KSH

Október 31-én 2863 kereskedelmi szálláshely közel 83 ezer szobával és 239 ezer férőhellyel várta a vendégeket. A szobák száma kismértékben nőtt, a férőhelyek száma alig változott az előző év azonos időpontjához képest.

A 11 milliót közelíti az idei vendégszám

A kereskedelmi szálláshelyek január és október között 5,5 százalékkal több, összesen 10,8 millió vendéget és 4 százalékkal több, 27 millió vendégéjszakát regisztráltak, mint az előző év azonos időszakában.

  • A külföldi vendégek 2,6 (13,4 millió),
  • a belföldi vendégek 5,4 százalékkal több (13,7 millió) vendégéjszakát
  • töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

    A szállodák szobakihasználtsága 2,2 százalékponttal, 62,5 százalékra emelkedett ebben az időszakban.

    A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron 9,7 százalékkal magasabb – összesen 435 milliárd forint bruttó árbevételt értek el 2018 első tíz hónapjában. Ezen belül a szállásdíjbevétel 8,4 százalékkal nőtt, és megközelítette a 260 milliárd forintot.

    turizmus szálláshelyek szállodák vendégforgalom
    Kapcsolódó cikkek