Magyar gazdaság

Az USA még mindig aggódik a Huawei miatt

Peking szerint az Egyesült Államok Kína technológiai fejlődését próbálja hátráltatni azzal, hogy a mobil távközlési berendezéseik biztonsági kockázataira hivatkozva igyekszik kínai cégeket kizárni az ötödik generációs mobil távközlési fejlesztési tenderekből.

Washington „koholt vádakkal igyekszik visszavetni” a kínai vállalatok természetes technológiai fejlődését

– jelentette ki a pekingi külügyminisztérium szóvivője, Keng Su-ang (Geng Shuang) visszautasítva azokat a vádakat, miszerint a kínai hatóságok kémkedésre tudnák felhasználni a kínai mobil hálózatiberendezés-gyártó cégek eszközeit. A külügyi szóvivő szerint az Egyesült Államok „kétszínű, becstelen és inkorrekt megfélemlítést” alkalmazva „politikai porondra terelte” Kína gazdasági sikereivel szembeni kifogásait.

Mike Pence amerikai alelnök szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián kijelentette:

a Huawei és más kínai távközlési technológiai cégek berendezései lehetővé teszik Peking számára, hogy „hozzáférjen minden adathoz, amellyel hálózati eszközeik érintkezésbe kerülnek”.

Fotó: 5g.co.uk

Felszólította az európai kormányokat, hogy ötödik generációs távközlési tendereikben „vegyék komolyan a Huawei és hasonló cégek által képviselt biztonsági veszélyt” és

zárjanak ki minden olyan céget a versenyből, amelyek kockáztatják távközlési rendszereink biztonságát.

Az Egyesült Államok konkrét bizonyítékokat nem hozott fel állításának alátámasztására. Kormányzati beszerzéseiből a kínai vállalatoktól a hírszerző szervezetekkel való együttműködést megkövetelő törvényre hivatkozva zárta ki a Huaweit. Példáját már több nyugati kormány is követte. Aggodalmaik szerint a törvény lehetővé teszi, hogy kínai technológiai cégek hatósági utasításra a távközlési hálózaton forgalmazott adatokhoz hozzáférést biztosító „hátsó bejárattal” (backdoor) lássák el berendezéseiket.

5G USA mobil távközlés Kína Huawei
Kapcsolódó cikkek