Januárban emelkedtek az élelmiszerárak a világon elsősorban a tejtermékek, az olajos magvak és a cukor drágulása miatt.
MTI
2019.02.07, 14:44
Megosztom a cikket
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett – a hússal és a szemes termékekkel kiegészített – öt alapvető élelmiszer árindexe 164,8 pontra nőtt a decemberi 161,8 pontról. A mutató novemberben még 2016 májusa óta legalacsonyabb, 160,8 pont volt.
Tavaly januárban az index 2,2 százalékkal alacsonyabb volt az idei januárihoz képest.
Fotó: AFP
A múlt hónapban a tejtermékek ára 7,2 százalékkal emelkedett decemberhez képest és ezzel egy hét hónapja tartó árcsökkenési sorozat zárult le.
Idén januárban az olajos magvak ára 4,3 százalékkal, a cukoré 1,3 százalékkal emelkedett decemberrel összevetve.
A FAO csütörtökön közölt legújabb előrejelzése szerint a 2018/2019-es termésévben a globális gabonatermés 2,611 milliárd tonna lesz, ami minimálisan magasabb a decemberi becsléshez képest, de így is 1,8 százalékkal elmarad a 2017. évi rekordmennyiségtől.
Ne maradjon le a Világgazdaság híreiről, olvassa őket mindennap!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.