Magyar gazdaság

Elmaradhat a tranzakciós illeték csökkentése

Úgy tűnik, hogy a kormány visszavonja a tranzakciós illeték csökkentésére tett javaslatát, mert a költségvetés helyzete ezt nem teszi lehetővé.

Úgy tűnik, hogy a kormány visszavonja a tranzakciós illeték nagyvonalú csökkentésére tett javaslatát – ugyanis a költségvetés helyzete ezt nem teszi lehetővé

– derült ki egy szerdán benyújtott kormányzati indítványból.

A parlament előtt fekvő pénzügyi törvénycsomag szerint januártól lényegesen csökkent volna a lakossági bankolást terhelő tranzakciós illeték. A 20 ezer forint alatti átutalások már ma is illetékmentesek, ám efelett az átutalt összeg 0,3 százalékát, maximum 6000 forintot kell fizetni átutalásonként. A törvényjavaslat ezt az összeget évi 800 forintra csökkentette volna egy magánszemély esetében – ami éves szinten 27 milliárdos tehercsökkenést jelentett volna a bankok számára.

Fotó: Shutterstock

A gazdasági bizottság mai ülésén elfogadott egy olyan módosító indítványt, ami kivenné a törvényjavaslatból az adócsökkentés szövegét – ráadásul, az előterjesztésből kiderül, hogy mindez a kormány javaslatára történt. Az indoklás szerint „a kormány idei munkája a családvédelmi intézkedésekre és a demográfiai programra fókuszál, amelyek kiemelt prioritást élveznek költségvetési szempontból is.

A rendelkezésre álló költségvetési forrásokat a családvédelmi intézkedések megvalósítására kell összpontosítani,

következésképpen az egyéb módosítások költségvetési hatását részletesen kell vizsgálni. A törvényjavaslat szerinti módosítás hatása nem illeszkedik a fenti célokhoz és kedvezőtlenül érintheti a kormány által meghatározott prioritások megvalósítását”.

Ha a módosító javaslatot elfogadja a ház, akkor marad a jelenlegi helyzet, vagyis a 20 ezer forint feletti tranzakciót a jelenlegi 0,3 százalékos terheli 6000 forintos plafonnal. A végső szót a parlamenti többség mondja ki – ám a gazdasági bizottság döntése után az elfogadásnak nagy a valószínűsége.

bankolás Parlament tranzakciós illeték
Kapcsolódó cikkek