Magyar gazdaság

Felszökött az adósság

Februárban 7,1 milliárd forinttal 39,5 milliárd forintra emelkedett a közintézmények lejárt adóssága – derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból. A 7,1 milliárd forintos növekedés szokatlan, főleg az olyan kedvező költségvetési folyamat mellett, amilyet az idén eddig produkált a büdzsé. A teljes adósságon belül egymilliárddal a költségvetési intézmények tartoznak az államnak, illetve állami cégeknek, a tiszta piaci 38,5 milliárd forint, amely az elmúlt három év legmagasabb februári adata.

A kincstár kimutatása szerint az adósságból a 30 nap alatti tartozás 18,8 milliárd forint, a 30 és 60 nap közötti 8,4 milliárd forint, a 60 napon túli 12,2 milliárd forint volt. Meglepő módon már nem csak az egészségügyi intézményeknél vannak finanszírozási gondok. Február végén a kórházak, rendelők adóssága 23,1 milliárd forint volt, 5,3 milliárddal nagyobb, mint január végén, ezen belül a kórházak tartozása nőtt számottevően.

Az adósok toplistáját mégsem egy kórház, hanem a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség vezeti, amely február végén már ötmilliárd forintos kifizetetlen számlaállományt görgetett maga előtt, 2,8 milliárddal nagyobbat, mint egy hónappal korábban. Ez az ügynökség felel a tágan vett kormányzati rendszerben (ideértve a közoktatást is) minden informatikai fejlesztés koordinálásáért. Infokommunikációra csak ebben az évben 120 milliárd forintot költ az állam. Bár az ötmilliárd forintos tartozás ezzel együtt is soknak tűnik, vélhetően átmeneti finanszírozási gondról van szó.

Viszont a lista második helyén lévő Honvédkórháznál akut a pénzellátási probléma. Február végén több mint 2,2 milliárd forint lejárt adóssága volt az MH Egészségügyi Központjának, egy hónap alatt 1,2 milliárdos volt a növekedés. A Honvédkórház január elején, miután konszolidálták, gyakorlatilag adósságmentes volt, vagyis az ország legnagyobb kórháza eddig havi egymilliárd forinttal növelte adósságát, ami nem túl biztató. Egymilliárdnál nagyobb lejárt adóssága ezenkívül csak nagyobb kórházaknak van, de a nagyobb adósok között szerepel a debreceni és a kaposvári egyetem is.

Ezek is érdekelhetik